Stavebnictví v září zrychlilo růst. Zahraničnímu obchodu a průmyslu se nedařilo

Český statistický úřad

Český statistický úřad Zdroj: profimedia.cz

Stavebnictví v září zrychlilo meziroční růst na 12,4 procenta. Klesl naopak přebytek zahraničního obchodu České republiky. V září meziročně klesl o 5 miliard na 13,7 miliardy korun. Bilanci ovlivnil především obchod s dopravními prostředky a ropou. Průmyslová výroba v září poprvé od března meziročně klesla, a to o 0,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.
 

Stavební výroba v Česku v září zrychlila meziroční růst na 12,4 procenta po srpnovém nárůstu o 11,9 procenta. Dařilo se pozemnímu i inženýrskému stavitelství. Meziročně přibylo i bytů, které se začaly stavět, méně jich však bylo dokončeno.

Letošní září mělo ve srovnání s loňským o jeden pracovní den méně, po očištění o tento vliv stavebnictví vzrostlo o 13,9 procenta. Meziměsíčně bylo po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 0,9 procenta.

V pozemním stavitelství, kam spadá stavba bytů, kanceláří nebo skladů, se produkce proti loňskému září zvýšila o 10,1 procenta. V inženýrském, které tvoří ze značné části dopravní infrastruktura, byla výroba meziročně vyšší o 18,1 procenta.

Počet zahájených bytů se meziročně zvýšil o 7,9 procenta na 2611 bytů. Dokončeno jich bylo 2357, což je proti loňskému září o 8,6 procenta méně.

Úřady vydaly i méně stavebních povolení, jejich počet meziročně klesl o 9,4 procenta na 6728. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 31,8 miliardy korun a ve srovnání se stejným loňským obdobím byla vyšší o 17,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních firmách s 50 a více zaměstnanci se meziročně snížil o 0,1 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda proti loňskému září vzrostla o 8,7 procenta na 37 826 korun.

Přebytek zahraničního obchodu České republiky v září meziročně klesl o pět miliard na 13,7 miliardy korun. Bilanci negativně ovlivnil obchod s dopravními prostředky, ropou a zemním plynem.

Export se v září zvýšil v meziročním srovnání o 1,8 procenta na 301,8 miliardy korun. Dovoz vzrostl o 3,7 procenta na 288,1 miliardy korun. Proti srpnu po sezonním očištění vývoz klesl o 1,3 procenta a dovoz o 1,4 procenta. "Trend vývoje ukazuje na stagnaci vývozu a pokles dovozu," uvedl ČSÚ.

Důvodem je podle ekonoma Komerční banky Jakuba Matějů, že se ekonomika nyní pohybuje na hranici svých produkčních možností. "Zpomalení produkce a slabý vývoz jde z velké části na vrub omezením produkčních kapacit. Firmy nemají jinou možnost než investovat. To potlačí objemy importu nahoru, přičemž export bude spíše skomírat," uvedl.

Rovněž zahraniční poptávka podle něj již není tak silná. "Německá průmyslová produkce i export přináší zklamání již několik měsíců v řadě. To rozhodně podporu českému vývozu nepřinese," dodal Matějů.

Bilance obchodu se v září zhoršila u ostatních dopravních prostředků a zařízení meziročně o 3,2 miliardy korun. U ropy a zemního plynu se prohloubil schodek o 2,5 miliardy korun kvůli rostoucím cenám surovin. Přebytek se snížil u strojů a zařízení a motorových vozidel. Příznivý vliv měl zejména meziročně nižší deficit obchodu se základními kovy.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie skončil v září přebytkem 62,9 miliardy korun, který byl meziročně o 6,6 miliardy vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 11,8 miliardy na 48,1 miliardy korun.

Za tři čtvrtletí letošního roku přebytek zahraničního obchodu klesl meziročně o 34,4 miliardy na 112,4 miliardy korun. Od začátku roku se zvýšil vývoz o 2,1 procenta a dovoz o 3,6 procenta.

Průmyslová výroba v Česku v září poprvé od letošního března meziročně klesla, a to o 0,9 procenta bez očištění o sezonní vlivy. Na poklesu měly největší podíl chemická výroba a opravy a instalace strojů. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů průmyslová produkce meziročně vzrostla o 2,5 procenta. Za třetí čtvrtletí výroba meziročně stoupla o 3,3 procenta.

„Aktuální čísla potvrzují, že kondice českého průmyslu je letos podstatně slabší než loni,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Meziroční pokles produkce v září byl silnější, než předpokládal trh, avšak ke snížení podle něj přispěly i dva dočasné faktory. Prvním z nich byla odstávka v chemickém průmyslu a druhým nižší počet pracovních dní v porovnání s loňským zářím. Rovněž se potvrzuje, že se český průmysl již nemůže dále opírat o automobilový průmysl, dodal.

O tom, že ČR je patrně za vrcholem hospodářského cyklu, svědčí statistiky nových zakázek, upozornil analytik Deloitte David Marek. Rizikem za této situace je podle něj to, že mzdy budou pokračovat v neadekvátně rychlém růstu a zvyšování jednotkových mzdových nákladů povede k erozi konkurenceschopnosti české produkce. Za celý letošní rok předpokládá růst průmyslové výroby o tři až 3,5 procenta.

V září meziročně klesla shodně o 15,4 procenta výroba chemických látek a chemických přípravků a opravy a instalace strojů. O 15 procent se snížila produkce v odvětví ostatních dopravních prostředků a zařízení. Stoupla naopak o 21,2 procenta výroba počítačů a další elektroniky, o 4,8 procenta produkce v hutnictví a slévárenství a o 7,7 procenta výroba v ostatním zpracovatelském průmyslu.

Letos v září v průmyslu také oproti loňsku klesla o 0,9 procenta hodnota nových zakázek. Pokles byl výraznější u zahraničních zakázek, kde dosáhl 1,1 procenta. Hodnota tuzemských zakázek se snížila o 0,4 procenta. Nejvíc k celkovému poklesu přispěl podle statistiků propad hodnoty zakázek ve výrobě aut, chemických látek a strojů.

Tržby z průmyslové činnosti v září meziročně vzrostly o 1,4 procenta. Stoupl i průměrný počet zaměstnanců v průmyslových podnicích s 50 a více pracovníky, a to o 1,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda zaměstnanců v průmyslu oproti loňskému září vzrostla o 5,5 procenta na 32 091 korun.

Za třetí čtvrtletí letošního roku průmyslová výroba meziročně stoupla o 3,3 procenta. Tržby vzrostly o 5,2 procenta a hodnota nových zakázek o 3,7 procenta. Zaměstnanců v průmyslových podnicích přibylo o 1,2 procenta a jejich průměrná hrubá měsíční mzda se zvýšila o 7,2 procenta na 32 947 korun.