Poláci se obejdou bez povolení ke stavbě rodinných domů. Podle vlády by mohly být libovolně veliké

Na stavbu takového rodinného domu u Krakowa nebude od příštího roku třeba stavebního povolení

Na stavbu takového rodinného domu u Krakowa nebude od příštího roku třeba stavebního povolení Zdroj: profimedia.cz

Polská vláda připravuje novelu zákona, která má od příštího roku umožnit výstavbu libovolně velkých rodinných domů bez stavebního povolení. „Potřeba zakotvit a mít vlastní bydlení je jednou ze základních potřeb člověka. Proto si ujasněme, že cílem projektu je uspokojení vlastních bytových potřeb, nikoli potřeb developerů. Pro ně připravíme jiná řešení,“ uvedl ministr pro rozvoj a technologie Waldemar Buda.

Nové předpisy budou rozšířením stávajících, podle nichž lze v Polsku od ledna 2022 stavět domy do sedmdesáti metrů čtverečních bez stavebního povolení. Ke stavbě má teoreticky stačit podání projektové žádosti o výstavbu ve zjednodušeném řízení. Dosud však bylo podle údajů ministerstva přijato pouhých 380 žádostí tohoto typu.

Byť jsou v dostupných datech polského Hlavního statistického úřadu zahrnuta i sídla nepřizpůsobená trvalému pobytu, z dat vyplývá, že v letošním prvním čtvrtletí byla povolena výstavba 25 748 rodinných domů. Za celý loňský rok jich bylo 130 954. Lze proto konstatovat, že ohlášená revoluce v zájmu o vlastní výstavbu se zatím nekonala.

Novela je součástí takzvaného Polského údělu odkazujícího na soubor opatření a ekonomických a sociálních reforem zavedených pod názvem New Deal během vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta v USA. Polská obdoba měla reagovat na pocovidovou ekonomickou krizi. Předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński v kontextu představení Polského údělu spojoval plány ulehčení výstavby s tím, že rodinám umožní získat rodinný dům už za sto tisíc zlotých, zhruba 526 tisíc korun.

Tato cena je rok od představení vládních plánů prakticky nedosažitelná kvůli zdražování stavebních materiálů a energií. Kromě toho je stavební povolení stále třeba pro získání hypotéky. Polské rodiny tedy urychleně bez povolení stavět mohou, ale pouze pokud jim vlastní peníze stačí na výstavbu celého domu.

Paradoxně může rodiny odrazovat i zacílení projektu na uspokojení vlastních bytových potřeb. V současném zákoně totiž není vyřešeno, zda je možné v postaveném domě beztrestně nebydlet, a to i v případě, že by rodina pod tlakem finanční situace přehodnotila sny o bydlení v rodinném domě.

Investor je povinen spolu s podáním projektové žádosti předložit prohlášení, že se výstavba uskuteční za účelem uspokojení jeho vlastních bytových potřeb. Podání nepravdivého prohlášení je trestné a může kromě peněžitého trestu vynést i několik let odnětí svobody. V praxi to znamená, že ne každý rodinný stavitel si levnější cenu výstavby může dovolit.

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub