V Praze je nejhůř dostupné bydlení z celé EU. Byty kupuje ten, kdo má hotovost

Projekt Tesla Hloubětín začne Central Group stavět ještě letos

Projekt Tesla Hloubětín začne Central Group stavět ještě letos Zdroj: Central Group

Na průměrný 70metrový byt v novostavbě si Pražan vydělá za 17 let a 4 měsíce, tedy pokud by neměl žádné jiné výdaje. Ukazuje to čerstvý Index dostupnosti bydlení, který vypočítává rezidenční developer Central Group. Jen ve srovnání s loňským rokem je to téměř o dva a půl roku déle.

Náklady na bydlení dlouhodobě rostou výrazně rychleji než výdělky. Od začátku roku 2015 ceny bytů vyskočily o 136 procent, mzdy jen o 41 procent. Dostupnost vlastního bytu je v Praze nejhorší z okolních metropolí.

„Tempo růstu nyní kopíruje pouze Bratislava, kde je potřeba 14,8 průměrných hrubých mezd. Naopak v Berlíně, Vídni nebo Varšavě lidé na nový byt dosáhnou nejrychleji, a to zhruba za devět let. Ve srovnání s Prahou tedy skoro za poloviční dobu,“ popisuje výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.  

Podle mezinárodní databáze Numbeo, která monitoruje situaci v bezmála 11 tisících městech světa, je pořízení bydlení v Česku nejnákladnější z celé Evropské unie. „Ceny nemovitostí stouply podle zatím posledních dat Eurostatu loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o téměř 26 procent, což je největší nárůst v unii. Spolu s růstem úrokových sazeb se tak vidina pořízení vlastního bydlení stala opět vzdálenější,“ uvedla analytička České spořitelny Tereza Hrtúsová.

Proč je v Česku bydlení tak drahé?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Největší cenový kvapík už má pražský trh nejspíš za sebou. „Po čtyřech letech kontinuálního růstu prodejů čekáme v tomto roce výrazný pokles. Citelný propad je dán vysokou srovnávací základnou, kterou nastavil loňský rekordní rok,“ vysvětlil majitel Central Group Dušan Kunovský. „Zájem o nové byty nadále trvá, ale výrazně ubylo kupujících na hypotéku a také cizinců,“ dodal Kunovský s tím, že letos ceny podle odhadů porostou maximálně do deseti procent.

Loni se v metropoli prodalo rekordních 7 450 nových bytů, což bylo nejvíc v novodobé historii. Letos Central Group předpovídá, že se prodeje zastaví zhruba na úrovni pěti tisíc jednotek, a to ještě řada developerů bude podporovat jejich prodej různými bonusy. 

„Rezidenční trh se potýká s obrovskou nejistotou,“ konstatoval Kunovský. Na vině je nejen vysoká inflace, a tedy zvýšené náklady na výstavbu, ale prudce zdražují i ceny pozemků a sazby hypoték i úvěrového financování projektů.  

„Kvůli nepředvídatelnému vývoji už někteří developeři své projekty odkládají, nebo dokonce prodávají jiným investorům. Na trhu je tak aktuálně jen okolo tří tisíc volných nových bytů. Dříve byl přitom běžný dvojnásobný počet,“ konstatoval Kunovský.