Prologis vyhrál spor o pozemky za čtvrt miliardy

sklady, logistika

sklady, logistika

Dvojka na českém trhu průmyslových nemovitostí, americký developer Prologis, vyhrál u Vrchního soudu v Olomouci spor se svým bývalým obchodním partnerem Deveplan o pozemky v Syrovicích nedaleko Brna. Ty koupil Prologis právě od Deveplanu a plánoval na nich postavit několik logistických hal. Firma Deveplan v minulosti připravovala složitá území pro záměry developerů a investorů.

Spor se točil kolem podmínek a platnosti kupní smlouvy na pozemky, za něž už Prologis v roce 2009 zaplatil deset milionů eur, v přepočtu přes 250 milionů korun. O rok později totiž Deveplan podal žalobu na určení vlastnictví pozemků.

„Deveplan si vynutil registrovaný převod majetku a souvisejících plateb prostřednictvím rozhodčího nálezu, který navrhl, pak se však snažil zpochybnit svůj vlastní nález s cílem, aby Prologisu nezbyl ani majetek, ani částka, za kterou jej koupil,“ vysvětloval dřív ředitel Prologisu pro český a slovenský trh Martin Polák.

Jen o několik dnů později podala kyperská firma Lapursa Holding insolvenční návrh na Deveplan. Insolvenční správce se následně ztotožnil s názorem o neplatnosti koupě a na seznam majetkové podstaty firmy zapsal také pozemky u Brna, které už podle katastru nemovitostí patřily Prologisu. Na to developer reagoval žalobou. Tu však Krajský soud v Brně zamítl.

„Na začátku prosince 2011 byla zastavena veřejná dražba tohoto pozemku na základě rozsudku brněnského soudu,“ doplnil Polák. Prologis se proti verdiktu brněnského soudce odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci, který teď rozhodl ve prospěch amerického developera a ten získává pozemky zpět.

„Rozsudek potvrzuje naše rozhodnutí v České republice v budoucnu nadále růst a rozvíjet se. Zvrácení rozsudku byla dlouhá a namáhavá bitva a rád bych poděkoval právnímu týmu ze společnosti White & Case,“ komentoval výsledek šéf Prologisu pro střední a výhodní Evropu Ben Bannatyne.