Ruské kolo musí mít všechna razítka do konce příštího roku. Praha 5 stvrdila pronájem pozemku

Vizualizace ruského kola na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově

Vizualizace ruského kola na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově Zdroj: ctk

Vizualizace ruského kola na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově.
Vizualizace ruského kola na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově
Vizualizace ruského kola na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově
Řada lidí si ruské kolo na Hořejším nábřeží na pražském Smíchově nepřeje
5
Fotogalerie
Vedení Prahy 5 podepsalo smlouvu o nájmu pozemku na Hořejším nábřeží pro stavbu ruského kola se společností Timsbury Capital. Ta chce kolo vybudovat. Firma musí ale sehnat řadu souhlasných stanovisek včetně toho od památkářů. Podle serveru lidovky.cz musí firma všechna razítka sehnat do konce roku 2017, pokud se jí to nepodaří, smlouva bude ukončena. Kolo má být vysoké 60 metrů. Proti stavbě protestuje opozice i část obyvatel, kteří již sepsali petici.

Podle podepsaného dokumentu by firma radnici platila za pronájem pozemku 56 500 korun měsíčně, platit by začala od ledna 2017. Nájem má být v případě výstavby sjednán do roku 2026.

Kolo by stálo na části dnešního dětského hřiště Aréna, které má rozlohu 6327 metrů čtverečních. Při stavbě bude demontována část herního zařízení umístěného vedle hřiště. Stromy káceny být nemají. Kolo má mít 42 kabin s osmi místy, má udělat pět otoček za hodinu a svézt 1680 lidí za hodinu. Firma Timsbury Capital vznikla letos v dubnu.

Proti výstavbě se postavili opoziční zastupitelé i památkáři, kteří před několika týdny ústy svého šéfa Jiřího Skalického uvedli, že kolu povolení nedají. Za zbytečné jej považuje primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Proti stavbě začali lidé podepisovat petici. Petenti požadují po vedení městské části, aby zrušilo své usnesení, kterým stavbu kola umožnilo. Požadují také zachování současného sportovního areálu s dětským hřištěm a rovněž po radnici chtějí, aby zahájila rozvoj smíchovské náplavky.