Stát začne pronajímat zámecký areál na Veleslavíně, zájemci zaplatí stovky tisíc měsíčně

Veleslavínský zámek

Veleslavínský zámek Zdroj: profimedia.cz

Veleslavínský zámek
Veleslavínský zámek
Veleslavínský zámek
Veleslavínský zámek
5
Fotogalerie

Komplex budov nedaleko nádraží Velestavín, které vlastní stát a o jeho správu se stará Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, se bude nově krátkodobě pronajímat. Podle radního magistrátu Prahy Jana Chabra (TOP 09) zatím není jasné, zda se do výběrového řízení přihlásí hlavní město.

Několik měsíců dlouhé spory nedávno utlo Ministerstvo kultury. To rozhodlo, že se zámecký areál v Praze 6 prodávat nebude. ÚZSVM nelenil a na toto rozhodnutí bleskurychle zareagoval. Vypsal veřejné výběrové řízení pro krátkodobý pronájem. Nový nájemce by platil 750 tisíc korun měsíčně, částka ale neobsahuje položky za teplo, elektřinu, vodu, plyn a další služby. Nájemce by mohl objekt užívat do konce roku 2019.

Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky je pronájem logický a pragmatický krok: „Abychom jsme se pokusili eliminovat vzniklé náklady za provoz zámku, vypsali jsme výběrové řízení,“ vysvětluje důvod, proč se ÚZSVM rozhodl pro pronájem. 

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v čele nové rady magistrátu trval na tom, aby zámecký areál nešel do dražby. Teď se radní budou zabývat tím, jak postupovat dál: „Brzy budeme mít koordinační schůzku, na které budeme řešit projektové zadání pro pronájem areálu. Pokud budou mít objekty podle kolegů Šimrala a Johnové (pozn. red. Piráti, radní pro památkovou péči; Praha Sobě, radní pro sociální oblast) pro Prahu využití, zúčastníme se výběrového řízení,“ prozradil pro Blesk.cz Jan Chabr radní magistrátu hl. m. pro majetkové záležitosti.


Celý článek najdete na webu blesk.cz >>>