Průmyslový palác čeká nákladná rekonstrukce, Praha vypsala miliardovou zakázku

Průmyslový palác

Průmyslový palác

Kámen úrazu. V říjnu2008 shořela částPrůmyslového paláce.Praha chce od Inchebypojistku, ta je všakv soudní úschově
Přípravy na lyžování před Průmyslovým palácem pod taktovkou společnosti E.ON
pohled z věže Průmyslového paláce na Trojský most a Pyramidu Goja Music Hall
Interiér centrální části Průmyslového paláce
Interiér hodinové věže Průmyslového paláce.
8
Fotogalerie

Pražský magistrát v pondělí vypsal veřejnou zakázku v hodnotě 1,25 miliardy korun na rekonstrukci Průmyslového paláce na Výstavišti a dostavbu jeho vyhořelého levého křídla. Deník E15 to zjistil z věstníku veřejných zakázek. Pražští zastupitelé o vypsání zakázky rozhodli začátkem letošního září, nyní bude záležet na tom, zda nové vedení hlavního města nebude chtít projekt dostavby změnit.

Projekt už má hlavní město připravený, se stavbou by se mohlo začít příští rok – tedy jedenáct let po požáru, který levé křídlo zničil. Podle magistrátu potrvá stavba tři roky. Projekt úpravy má především zachovat palác v jeho stávající podobě. Ta vychází z původního vzhledu v roce 1891 a z přestavby ze začátku 50. let minulého století.

Novinkou bude podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Podle vedení města to má zlepšit průchodnost celého areálu.

Praha se kvůli požáru stále soudí s firmou Incheba, která měla palác dlouhodobě pronajatý. Město po ní požaduje miliardové odškodnění. Společnost, nyní přejmenovaná na Reality MK, nicméně loni skončila v likvidaci.

Průmyslový palác byl postaven v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera. Od počátku sloužil k pořádání výstav a dalších kulturních akcí, i když původně mělo jít o dočasnou stavbu. V letech 1952 až 1954 komunistická garnitura rozhodla o změně funkce a hlavní hala paláce byla přestavěna na společenský a taneční sál podle návrhu architekta Pavla Smetany.

Změnilo se i jméno na Palác kultury a oddechu Julia Fučíka. Od 90. let měla celé Výstaviště včetně paláce pronajato Incheba, město jí před několika lety vypovědělo smlouvu a s dnes už přejmenovanou firmou se soudí. Od roku 2015 areál spravuje městská firma Výstaviště Praha.