Tesco prodalo nemovitosti za miliardy. Další transakce jsou na obzoru

Obchodní centrum Letňany v Praze prodalo Tesco za šest miliard korun.

Obchodní centrum Letňany v Praze prodalo Tesco za šest miliard korun. Zdroj: CBRE GI

Obchodní centrum Nový Smíchov. Třetinový podíl Teska se rovněž chystá k prodeji.
Tesco (ilustrační foto)
Tesco Letňany bylo nejlukrativnějším aktivem Teska v České republice.
Tesco prodává nemovitosti kvůli vylepšení hospodaření.
Tesco začalo zase růst a vyplácí dividendu.
8
Fotogalerie

Realitní výprodej britského Teska v České republice pokračuje. Firma mimo jiné udělala další krok ohledně plánovaného prodeje v obchodním centru Nový Smíchov.

Britský maloobchodní řetězec Tesco inkasuje z prodeje českých realit miliardy korun. Dosud největším prodaným kouskem bylo Obchodní centrum Letňany. Investiční firma CBRE Global Investors za něj podle informací z trhu zaplatil kolem šesti miliard korun.

Přesnou částku, kterou řetězec za nemovitosti v posledních letech inkasoval, Tesco v požadovaném čase nebylo schopné dodat. V součtu se ale podle informací z trhu jedná o cifru kolem deseti miliard korun.  

Posledním prodaným objektem Teska je obchodní dům v centru Brna u vlakového nádraží. Novým majitelem je realitní skupina Crestyl. Za akvizici podle Hospodářských novin dala kolem 850 milionů korun.

Tesco prodává v době, kdy je na trhu o retailové nemovitosti zájem. A to i ze strany českých investorů. „Jak se daří české ekonomice, roste apetit nových investorů, které jsme doposud neznali. Jsou to majitelé společností působících na území České republiky, kterým se daří, či kteří své společnosti v nedávné době prodali a přemýšlí kam své prostředky reinvestovat. Tito investoři jsou nyní schopni dosáhnout na výrazně vyšší objemy investic než kdy předtím,“ sdělil partner poradenské společnosti JK Advisory Jan Kovařinský.

S realitním výprodejem Tesco zdaleka nekončí. K mání je mimo jiné jeho podíl v nákupním centru Nový Smíchov v Praze. O tom, že Tesco zhruba třetinový podíl nabídlo francouzské společnosti Klepierre, která je majoritním vlastníkem centra, informoval deník E15 již dříve. Tesco nedávno v celé věci udělalo další významný krok. Podle informací v obchodním rejstříku vyčlenilo svůj podíl na Smíchově do samostatné firmy Nový Smíchov First Floor. Takovéto vyčlenění majetku se obvykle děje před jeho prodejem.   

Tesku patří též rozsáhlé pozemky u dálnice D1 kousek za Prahou. Také tyto aktiva již skončila vyčleněná v samostatné společnosti. Firma vlastní rovněž Nákupní centrum Eden v Praze-Vršovicích. Tam má Tesco i sídlo své tuzemské pobočky.

Britové si rozprodejem nemovitého majetku vylepšují hospodaření. Řetězec se v minulých letech potýkal s vysokým zadlužením a v České republice se propadl do hluboké ztráty.

Trend se ale už obrátil. „Tržby rostou, zisky rostou, stále se zvyšuje generování hotovosti a úroveň čistého dluhu je méně než poloviční, než byla před třemi lety, kdy jsme zahájili vzestup,“ uvedl generální ředitel firmy Dave Lewis. Zisk celé skupiny v posledním pololetí vyskočil o více než čtvrtinu na 22 miliard korun. Díky tomu společnost obnoví výplatu dividend.

Jakou lukrativní nemovitost dalo Tesco na trh? Více v pátek v sekci E15 Premium.