Trh s byty taje, slev přibývá. Server Bezrealitky jim už vyčlenil akční sekci

Ceny bytů klesají, nejvíce u bytů v panelových domech.

Ceny bytů klesají, nejvíce u bytů v panelových domech. Zdroj: Profimedia

Zájem o koupi lidé stále mají i s drahými hypotékami.
2
Fotogalerie

Drahými hypotékami paralyzovaný realitní trh začíná povolovat. U dalších a dalších bytů začínají majitelé snižovat prodejní ceny a zájem kupujících na sebe nenechává dlouho čekat. Jeden z nejnavštěvovanějších českých realitních webů Bezrealitky už eviduje tolik zlevněných bytů, že pro ně vyčlenil samostatnou sekci „akčních nemovitostí“.

„Stále vidíme silnou poptávku. Lidé nepřestali mít zájem kupovat, jen nemají důvod přeplácet. A kdo chce prodávat, měl by se tomu přizpůsobit,“ říká výkonný ředitel společnosti Bezrealitky Jan Škrabánek. Ke slevě podle generálního ředitele Remaxu Jana Hrubého přistupují hlavně ti, kteří s prodejem spěchají. Stejně to vidí i Pavel Kolář z portálu Sreality, který kvůli vysokým cenám eviduje prodloužení doby inzerce, tedy lhůty mezi podáním nabídky a samotným prodejem.

Ve zbylých případech se majitelé drží své představy o ceně, která pochází z doby maximálních cen.Ty jsou ale podle Jana Škrabánka nadsazené a skutečné úrovni trhu neodpovídají. „Ceny, které dnes vidíme v inzerátech jako nabídkové, jsou často iluzorní. Většina majitelů s nimi na kupující čeká marně,“ odhaduje. I proto se podle něj s cenou bytu vyplatí pracovat a dát tak najevo vůli jednat.

„Je to vidět i v číslech. Inzeráty, které drží cenu na úrovni konce léta, mají dnes často jen nízké jednotky zájemců. Inzeráty, které oproti září snížily cenu alespoň o pět procent, mají zájemců dvojnásobek,“ popisuje data šéf Bezrealitky. Držet cenu si podle všech oslovených realitních portálů mohou dovolit nemovitosti, které se nacházejí ve skvělé lokalitě nebo v perfektním technickém stavu. Ty si svého kupce najdou i s vyšší cenovkou.

Aktuální situace ale nutí o ceně přemýšlet stále více prodávajících. „Častěji se snaží konzultovat prodej s makléřem, protože je zajímá reálný odhad,“ říká Hrubý. Dosavadní statistický pokles cen proto není nijak drastický, například realitní společnost Century 21 jej průměruje kolem pěti procent pro celou Českou republiku. Remax eviduje největší propad u sekce panelových bytů, které se již nabízejí o deset až dvacet procent levněji než před rokem.

O zlevněné nemovitosti je podle Bezrealitky i v době drahých hypoték velký zájem. „Vzhledem k očekávanému snižování cen lidé nemovitosti na Sreality.cz častěji kontrolují a informují se tak o jejich cenách,“ uvádí Kolář. Počty vyhledávání se podle něj měsíc od měsíce zvyšují. 

Server Bezrealitky pro zlevněné nemovitosti dokonce vyčlenil vlastní sekci. Do takzvaných akčních nemovitostí zařadí všechny domy a byty, jejichž cena se snížila alespoň o sto tisíc korun. Monitoring nabídek provádí automatický algoritmus a při snížení ceny majitelem nemovitost zařadí do akční sekce. V té se v současné době nachází skoro desetina z celkové nabídky společnosti Bezrealitky.

Sreality ani Remax v tuto chvíli o podobné akční sekci na svých stránkách neuvažují. Sníženou cenu ale realitní portál Seznamu vždy označuje. 

Z(a)tracená čísla: Pád cen bytů začíná

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 16. díl • Videohub