Výprodej. Trh se staršími byty nabízí investorům největší příležitost od roku 2008

Investorům se otevírá jedinečné příležitost.

Investorům se otevírá jedinečné příležitost. Zdroj: Profimedia

Události posledních několika měsíců odsunuly sny mnoha Čechů o vlastním bydlení na neurčito. Pro investory do nemovitostí ale přichází doba příležitostí. Extrémní pokles poptávky po nemovitostech vyvolaný především drahými hypotékami už začal tlačit ceny starších bytů v regionech dolů. Poprvé od roku 2008 se propad některých z nich pohybuje ve dvojciferných hodnotách a realitní experti v příštím roce očekávají daleko víc.

Článek je součástí projektu Inflační brzda. Zmírněte dopady inflace na svoje peněženky >>>

„Zářijový trend jasně ukazuje, že ceny domů i bytů nyní klesají v podstatě s každým měsícem. Téměř všechny regiony tedy v následujícím půlroce zasáhnou zásadnější propady. Podle naší prognózy budou poklesy napříč republikou radikální, v některých oblastech se ceny mohou oproti dnešku postupně snížit i o více než pětinu,“ shrnuje očekávaný vývoj ředitel skupiny EHS Hendrik Meyer.

Ačkoli dosavadní statistický pokles cen není nijak drastický a například realitní společnost Century 21 ji průměruje kolem pěti procent pro celou Českou republiku, ředitel společnosti Tomáš Jelínek tvrdí, že realita je daleko tvrdší. „Pokles nabídkových cen, se kterými se dá statisticky pracovat, je vyjma Karlovarska a Liberecka v průměru pět procent. Z terénu však víme, že reálné ceny, za které se nyní byty prodávají, šly od počátku roku dolů o dvacet až třicet procent. Statisticky to ukážou až data z katastru, která mají skluz,“ vysvětluje.

Na Karlovarsku a Liberecku potvrzují statistiky větší pokles cen už nyní, podle dat Century 21 dokonce o dvacet procent. Raritu v tom odborníci ale nevidí. „Karlovy Vary nejsou výjimkou. Dřívější pokles je dle mého názoru způsoben tím, že Karlovarský kraj je jeden z nejchudších a zvýšení úrokových měr na obyvatele dopadá tvrději. Očekávám, že i proto bude pokles pokračovat a v prvním čtvrtletí příštího roku dosáhne až třiceti procent,“ odhaduje realitní makléř M&M Reality pro Karlovy Vary a okolí Boris Musil.

To bude platit i pro další chudší regiony. Právě ty jsou podle odborníků nejvíce volatilní a investorům tak otevřou více příležitostí. „Například v Ústeckém kraji je odhadován pád cen v rozmezí deset až třicet procent podle konkrétní lokality a typu nemovitosti. V Moravskoslezském a Libereckém kraji čekáme snížení ceny o deset až dvacet pět procent. Karlovarský kraj může očekávat pokles o patnáct až dvacet pět procent,“ vypichuje nejradikálnější očekávané poklesy Hendrik Meyer.

Pokles cen definuje sedmdesátipětiprocentní pokles poptávky způsobený především drahými hypotékami. Po několika letech se tak pro kupující opět otevírá prostor diskutovat o ceně nemovitosti. „Ještě zkraje letošního roku si prodejní cenu určovali prodávající. V jarních měsících se situace změnila a tím, kdo nyní určuje, zda se nemovitost prodá a za kolik, je kupující,“ říká Michal Pich, jednatel společnosti EuroNet Media, která provozuje síť realitních portálů.

Investorům tak doba přímo nahrává. „Investorům se nyní otevírá jedinečná příležitost, podle mého názoru největší od hypoteční krize v roce 2008,“ říká prezidentka Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdenka Klapalová. Odborníci radí s investicí dlouho neotálet. Jako ideální doba pro koupi se podle nich jeví první polovina příštího roku, kdy se ceny postupně ve všech regionech dostanou na své dno.

Lákavé je pro investory nejen budoucí zhodnocení nemovitosti, ale i výnos z nájmů. Ty nyní rostou enormní rychlostí

Video placeholde
Z(a)tracená čísla 14. díl • Videohub

„Zpomalení trhu nikdy netrvá dlouho. Vždy se najdou kupující, kteří budou mít zájem koupit, a postupně jich bude přibývat, proto bych s koupí neotálela. Domnívám se, že oživení nastane již ve druhé polovině příštího roku. Nicméně zaznamenala jsem i názory, že ochlazení přetrvá až do počátku roku 2024,“ říká Klapalová. Šéfka asociace také připomíná, že nemovitosti se vždy vrátí k růstu. Investoři se tak vedle lákavých výnosů z pronájmů, které navíc stále rostou, téměř jistě dočkají budoucího zhodnocení.