Tržní ceny starších bytů spadly o dalších pět procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Na trhu s bydlením je obrat k lepšímu stále v nedohlednu, což potvrzují také nová čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ) o tržních cenách bytů za první čtvrtletí. Starší bydlení meziročně zlevnilo zhruba o pět procent. U novostaveb, jejichž ceny však statistici sledují jen v Praze, se ceny za první tři měsíce snížily o procento.

Ve srovnání s rokem 2009 jsou ceny starších bytů nižší o 15 procent. Nové bydlení, u něhož má statistický úřad srovnávací základnu k roku 2008, zlevnilo proti tomuto období zhruba o šest procent.

Nová čísla ČSÚ za první letošní kvartál jsou v souladu s očekáváním České národní banky, která pro rok 2013 odhaduje mírný pokles cen bydlení. Oživení trhu podle centrálních bankéřů nastane až příští rok. Minimálně první měsíce roku 2014 se však mohou pro realitní trh také stát obdobím zmatení cen. Viníkem bude změna poplatníka daně z převodu nemovitostí, kterou bude nově odvádět kupující místo prodávajícího.

„Některé kanceláře, potažmo majitelé, budou inzerovat vyšší cenu (cenu + daň) a naopak někdo bude uvádět již sníženou cenu, ve které bude počítat s nutností navíc zaplatit daň,“ řekl deníku E15 makléř realitní kanceláře Century 21 Bonus Praha Petr Bulan. Změna poplatníka může u kupujících vyvolat potřebu mít v ruce větší hotovost než dosud, sdělil prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný. „Přesunutí daňové zátěže na kupujícího může umocnit vyjednávání o kupní ceně s cílem daňovou povinnost kompenzovat,“ poznamenal šéf asociace.

Obchodní ředitel Realitní kanceláře Sting Michal Kresta proti tomu výrazné změny nečeká. „Nemyslíme si, že by to výrazně ovlivnilo aktivitu na trhu. Maximálně před platností zmíněné změny může nastat zvýšená aktivita kupujících, kteří budou spekulovat na ušetření daně z převodu,“ řekl manažer. Významnější než daňové změny však bude pro obchody s byty celková kondice ekonomiky, soudí Petr Mazel ze společnosti Re/Max Horizont. „Mnohem důležitější roli bude mít další vývoj ekonomiky, výše úrokových sazeb a ochota bank poskytovat hypotéky,“ uvedl makléř.

Rezort financí si od změny plátce daně slibuje mimo jiné vyšší účinnost při jejím výběru a její snazší vymahatelnost. Uvádí například, že nabyvatel nemovitosti nyní nemá jistotu, zda nakonec nebude daň platit on jako ručitel, pokud ji prodejce nezaplatí. Změnu nyní schvalují zákonodárci.