Velké realitní projekty v metropoli mění majitele

Central Park Praha

Central Park Praha Zdroj: centralparkpraha.cz

Příležitosti pro silné dravce přinesla finanční krize na realitním trhu. Tuzemské investiční skupiny, pro něž byly dříve nemovitosti na okraji zájmu, mají z čeho vybírat. Zpravidla nakupují až po dlouhých vyjednáváních, a to nejen s původními majiteli pozemků, ale také s bankami, jejichž úvěry předkrizoví dominantní hráči dnes nedokážou splácet.

Skupiny Penta a CPI zavětřily záhy po přelití krize do Evropy a políčily na velká rozvojová území Prahy. Obě dlouhé měsíce vyjednávaly s developerem Luďkem Sekyrou o jeho projektech na pražských nádražích. Po trhu už se šířily zprávy o tom, že jedna či druhá skupina vstupuje na pozemky u smíchovského nádraží. Česko-slovenští dravci z Penty si ale nakonec vybrali neméně lukrativní drážní území u Masarykova nádraží. Toho se zbavoval nizozemský finanční gigant ING, který se v krizi úplně stáhl z developmentu v Česku. A další spoluvlastníci, jimiž jsou firmy Sudop a Morávka Centrum, se necítili na většinový podíl v miliardovém projektu.

Podobnou historii má i druhý obří projekt Penty, v létě zakoupené 20hektarové území jinonické Waltrovky. Českoirským investorům z firmy Red Group došel kapitál na výstavbu tisícovek bytů a řady komerčních budov. Penta nakonec jednala přímo s věřitelem developera, irskou Národní agenturou pro správu majetku.

Skupina CPI miliardáře Radovana Vítka zase našla svůj velký projekt u podnikatele Sebastiana Pawlowského, do jehož Copa Centra Národní vstoupila přede dvěma lety. A při chuti jsou i další tuzemští investoři. Do realitního byznysu vkročil letos v létě ropný magnát Karel Komárek, jehož skupina KKCG koupila projekt na výstavbu centra Bořislavka v Praze 6. Netají se tím, že hodlá v akvizicích na realitním trhu pokračovat. Na vstup investorů, kteří se nepotácejí ve ztrátě, čekají další území.

Dnes je jasné, že samotné ani nebudou mít síly na to, aby bez vstupu dalších developerů zastavěly desítky hektarů v Bubnech či na Rohanském ostrově. Další brownfieldy s plány na stavbu více než desítky tisíc bytů i kanceláří leží ladem v někdejších areálech ČKD na severu metropole.