Vítek přebuduje brněnskou Zbrojovku na byty a kanceláře, z původního rozsahu ubral

Vizualizace Nové zbrojovky

Vizualizace Nové zbrojovky Zdroj: CPI

Vizualizace Nové zbrojovky
Vizualizace Nové zbrojovky
Vizualizace Nové zbrojovky
Vizualizace Nové zbrojovky
Vizualizace Nové zbrojovky
13
Fotogalerie

Příznivá situace na realitním trhu po letech vdechla nový život jednomu z největších developerských projektů mimo Prahu, který je na území bývalé brněnské Zbrojovky. Projekt je však výrazně menší než původní záměr.

Obří developerský projekt v bývalé Zbrojovce získává po letech nové obrysy. Jsou však výrazně jiné, než jak se o nich mluvilo v roce 2007, kdy skupina CPI ještě ve spolupráci s J&T areál získala. Místo tisíců bytů jich vyroste osm set. Projekt jednoho z nejbohatších Čechů Radovana Vítka počítá i s třiceti tisíci metry čtverečními kanceláří a ještě větším objemem průmyslových prostor. To vše bude stát čtyři miliardy korun. Původní projekt by spolkl kolem deseti miliard.

Video placeholde
Vizualizace Nové zbrojovky • CPI

Zbrojovku získala CPI spolu s J&T v roce 2007 za více než sedm set milionů korun. Původně se tam počítalo se začátkem výstavby v roce 2009. Krize ale plány developerů zamávala. Termín zahájení se pak ještě několikrát posunul. CPI se navíc na několik let z projektu stáhla. Vrátila se do něj letos.

„Projekt jsme koupili v rámci většího portfolia výnosových nemovitostí v České republice i v zahraničí,“ řekl generální ředitel CPI Martin Němeček. Developer tvrdí, že v lokalitě kvůli menšímu počtu bytů, než se plánovalo, nevznikne čtvrť, která by žila jen během pracovního dne. „Chceme postavit místo, které bude žít. Nechceme stavět jen kancelářskou nebo bytovou čtvrť,“ řekl výkonný ředitel CPI Zdeněk Havelka.

Brno developery láká díky tomu, že tam je po Praze nejčilejší realitní cvrkot. „Prodej za první polovinu roku se zvýšil o více než sto procent od konce roku 2015. Aktuálně se v Brně měsíčně prodá 180 nových bytů, a to je velmi zajímavé i pro velké developerské společnosti. Pokud k tomu připočteme pružnější prostředí, tak určitě již mnoho developerů zvažuje možnosti snížení rizika, které plyne z orientace jen na pražský trh,“ uvedl analytik developerského trhu František Brož.

Přesto se Vítek do stavby rezidencí nepustí hned. Mimo jiné kvůli tomu, že území musí nejdříve projít změnou územního plánu. Letos začal sanačními pracemi. Následovat bude odstranění budov s narušenou statikou a rekonstrukce šesti stávajících budov. Dvě první zcela nové budovy mají vzniknout v roce 2020.

Výstavba samotných bytů nastane až v další fázi. „V další etapě budou pokračovat renovace stávajících budov a na rok 2021 plánujeme zahájení výstavby rezidenční části s téměř osmi sty moderními byty,“ sdělil ředitel projektu Zbrojovka Josef Lhotský. Dokončení celého projektu plánuje developer nejdříve na rok 2027.

Firma se však současně může pustit do výstavby i na rezervních plochách. Co na nich vyroste, určí až podle situace na trhu. Současný projekt Nová Zbrojovka proti původním developerským plánům počítá se zachováním části průmyslových prostor. „Stávající nájemníci, kteří do úprav a oprav investovali své peníze, se nemusejí obávat. Počítáme s nimi také v novém projektu,“ řekl Havelka. V areálu má již nyní mimo jiné sklářskou dílnu a showroom firma SIO2.