Vítkova CPI prodala kancelářský komplex v Budapešti

Budapešť

Budapešť Zdroj: istock.com

Skupina CPI Property Group Radovana Vítka prodala na začátku února kancelářský komplex Budaors Office Park v Budapešti. Kupujícím je maďarský realitní fond, jehož jméno skupina CPI neuvedla. 

O transakci informovala realitní skupina na svých stránkách. Výši transakce nezveřejnila. Mluvčí CPI Property Group Jan Burian na zaslané otázky nereagoval.

Transakce proběhla jako prodej akcií společnosti, která vlastní zmíněný kancelářský komplex. Jeho pronajímatelná plocha je 18,5 tisíce metrů čtverečních.

Před dvěma lety přitom CPI oznámila mohutné investice do modernizace svého maďarského realitního portfolia. Investice měly dosáhnout výše 1,3 miliardy forintů (přes sto milionů korun). „Cílem CPI je zvýšit hodnotu svých realit a pověst firmy na trhu,“ komentoval v té době záměr šéf CPI Hungary Property Group Mátyás Gereben.

Na investicích pravděpodobně skupina CPI opět vydělala, protože v současnosti je maďarské hlavní město znovu v oblibě. „V Budapešti se opět objevili zahraniční investoři,“ uvedl partner investiční skupiny Arca Capital Rastislav Velič při představování budoucích plánů skupiny. Výnosy jsou u realit podle něj šest až sedm procent. Ve Vídni jsou přitom výrazně nižší a to dvě až tři procenta.

Arca Capital spoluvlastní investiční společnost Redside, který spravuje fondy kvalifikovaných investorů včetně realitního fondu Nova Real Estate.

Vítkově skupině se v poslední době daří. Za prvních devět měsíců loňského roku CPI Property Group dosáhla čistého zisku ve výši 199 milionů eur, což představuje meziroční nárůst o 230 procent z loňských 60 milionů eur. Je ovšem nutno podotknout, že největší měrou se na zisku podílelo přecenění realitního portfolia skupiny. Jeho hodnota vzrostla kvůli přecenění o 207 milionů eur.