Skupina OPEC+ se rozhodla zachovat plán těžby, ropa prudce zdražuje

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: CTK

Skupina OPEC+ se dnes dohodla, že bude pokračovat v červencovém plánu na postupné zvyšování těžby ropy, a to navzdory výzvám odběratelů k rychlejšímu růstu produkce a obavám z negativních dopadů drahé ropy na světovou ekonomiku. Skupina své rozhodnutí oznámila po dnešním jednání ministrů členských zemí. Ceny ropy v reakci na toto rozhodnutí výrazně vzrostly. Severomořská ropa Brent se tak vrátila nad hranici 80 dolarů za barel, americká lehká ropa WTI poprvé od listopadu 2014 překročila 78 dolarů za barel.

Skupina OPEC+, kterou tvoří Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem, se loni v dubnu dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles cen ropy v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině loňského roku ale začala omezení těžby postupně zmírňovat a letos v červenci se dohodla, že bude od srpna měsíčně zvyšovat denní produkci o 400 tisíc barelů denně.

Červencový plán předpokládá, že OPEC+ svou těžební strategii každý měsíc přezkoumá. Dnešní dohoda potvrzuje listopadové zvýšení produkce o 400.000 barelů denně. O dalším vývoji těžby bude OPEC+ jednat na setkání, které se uskuteční 4. listopadu.

K rychlejšímu zvyšování produkce ropy vyzývají skupinu OPEC+ například Spojené státy nebo Indie. Jeden ze zdrojů agentury Reuters nicméně uvedl, že ve skupině OPEC+ panují obavy z nové vlny koronaviru. "Nikdo nechce dělat žádné velké kroky," dodal.

Cena Brentu krátce před 17:00 vykazovala nárůst o 3,2 procenta na 81,79 dolaru za barel. Cena WTI si připisovala 2,9 procenta na 78,11 dolaru za barel.