Skupina PPF kupuje provozovatele internetu a televize Nej.cz miliardáře Pražáka

Cetin Group je součástí skupiny PPF.

Cetin Group je součástí skupiny PPF. Zdroj: Profimedia.cz

Telekomunikační společnost Cetin, která patří do investiční skupiny PPF, kupuje poskytovatele internetu a televize Nej.cz. Firma to oznámila v tiskové zprávě. Nej.cz má asi čtvrt milionu aktivních klientů a dosud patřil skupině Kaprain českého miliardáře Karla Pražáka. Hodnota transakce nebyla zveřejněna, podle Hospodářských novin však jde o miliardový obchod. Změnu vlastníka ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.  

Nej.cz provozuje optickou síť, tři datová centra a streamovací služby včetně třeba internetové televize Kuki. O koupi platformy měly podle Kaprainu zájem desítky tuzemských i zahraničních investorů. „Z Nej.cz jsme vybudovali třetího největšího hráče na trhu především díky akvizicím těch nejzajímavějších telekomunikačních firem napříč celou republikou. V současné době už ale na tuzemském trhu nevidíme další výrazné akviziční příležitosti, a tedy ani prostor pro vlastní expanzi,“ zdůvodnil prodej firmy Pražák a dodal, že k němu dochází v ten správný moment.

 „Cetin plně využije infrastrukturu Nej.cz a také know-how a schopnosti této společnosti k dalšímu ambicióznímu rozvoji telekomunikační infrastruktury,“ prohlásil předseda představenstva Cetinu Juraj Šedivý.

Cena a rozsah služeb Nej.cz zůstanou současným i budoucím klientům po transakci zachovány. Poskytovatelem připojení vůči koncovým zákazníkům zůstane Nej.cz. Zároveň se také nic nezmění na tom, že Cetin bude poskytovat své sítě a služby dalším operátorům.

Telekomunikační skupina Cetin Group působí kromě České republiky také v Maďarsku, Bulharsku a v Srbsku. Loni zvýšila svůj provozní zisk meziročně o 4,8 procenta na 631 milionů eur, zhruba 14,9 miliardy korun. Celkové výnosy vzrostly o 10,8 procenta na 889 milionů eur. Loni získala třicetiprocentní podíl v Cetinu investiční společnost GIC se sídlem v Singapuru.

Mateřskou skupinu Cetinu PPF ovládá rodina zesnulého českého miliardáře Petra Kellnera. Vdova po Kellnerovi Renáta nedávno věnovala prostřednictvím rodinné nadace 500 milionů korun na vybudování Vědeckého a diagnostického onkologického centra. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) šlo o doposud největší dar soukromého subjektu ve prospěch České republiky.

O rodině Kellnerových se v posledních dnech mluví také v souvislosti s vyšetřováním tragické Kellnerovy smrti na Aljašce. Renáta Kellnerová se prostřednictvím žaloby domáhá toho, aby soud na Aljašce prošetřil okolnosti tragické smrti někdejšího nejbohatšího Čecha a dalších čtyř lidí při nehodě vrtulníku přede dvěma lety.