Slovenská ekonomika zpomaluje, přesto nadále roste o tři procenta za rok

Slovensko

Slovensko

Bratislava, Slovensko
Robert Fico, Slovensko
letiště, Bratislava, Slovensko
Slovensko
Slovensko, náš dálniční vzor
7
Fotogalerie

Slovenská ekonomika zpomalila ve třetím čtvrtletí tempo růstu proti předchozím třem měsícům na 0,7 procenta. Ve druhém čtvrtletí hospodářství země rostlo o 0,9 procenta.

V meziročním srovnání hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska ve třetím čtvrtletí zpomalil tempo růstu na tři procenta z 3,8 procenta ve druhém čtvrtletí. Ekonomika země tak rostla nejpomaleji od posledního kvartálu roku 2014.

Hospodářství Slovenska ve sledovaném období podpořila zahraniční poptávka, naopak domácí poptávka klesla poprvé za poslední více než tři roky.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku podle metodiky slovenského statistického úřadu ve třetím čtvrtletí klesla na dlouhodobé minimum 9,5 procenta z 9,6 procenta ve druhém kvartálu.

Z průzkumu statistického úřadu v domácnostech vyplynulo, že přibylo obyvatel pětimilionového Slovenska, kteří krátkodobě (méně než rok) pracovali v zahraničí nebo kteří pravidelně dojížděli do zaměstnaní do ciziny. Jejich počet vzrostl o 4,3 procenta na 160 300 osob. Z evropských zemí nejvíce Slováků pracovalo tradičně v Rakousku a v České republice.

Průměrná mzda na Slovensku vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 3,3 procenta na 889 eur (24 tisíc korun). Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny na Slovensku opět klesly, reálná mzda se zvýšila o čtyři procenta. To znamená, že Slováci si za svůj výdělek mohou koupit více zboží a služeb než v minulosti.



Výdělky v České republice jsou vyšší než na Slovensku. Průměrná mzda v ČR se ve třetím čtvrtletí zvýšila meziročně o 4,5 procenta na 27 220 korun. Po odečtení inflace stoupla o čtyři procenta.

Slovenská centrální banka očekává, že za celý letošní rok vykáže ekonomika Slovenska růst o 3,5 procenta. Ještě optimističtější je tamní ministerstvo financí, které počítá s růstem o 3,6 procenta.