Snížená valorizace důchodů platí, novela zákoníku práce drtí pořadatele, IKEA zlevní

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: Grafiika e15

Důchodci nedostanou zpětně přidáno. Soud zamítl stížnost ANO proti vládní novele. Nová pravidla pro dohodáře jsou devastující, říkají organizátoři kulturních akcí. A žádají změnu. Silná česká koruna nám umožnila zlevnit víc, než kdybyste měli euro, říká šéf IKEA David McCabe. Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Důchodci nedostanou zpětně přidáno. Soud zamítl stížnost ANO proti vládní novele

Snížená valorizace důchodů z loňského června u ústavního soudu obstála, senioři a další oprávněné osoby si zpětně nepolepší zhruba o tisícikorunu měsíčně. Ústavní soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Oznámil to předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění čte soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Jednací sál zaplnili novináři a veřejnost, zejména penzisté. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“.

Nová pravidla pro dohodáře jsou devastující, říkají organizátoři kulturních akcí. A žádají změnu

Novela zákoníku práce, která mimo jiné přináší změny pro dohody o provedení práce (DPP), vyvolává obavy u eventových firem a pořadatelů festivalů. Organizátoři se obávají kromě vyšších nákladů na brigádníky a administrativu také růstu cen u dodavatelů, část z nich navíc čelí dlouhodobě nedostatku lidí. Novelizace podle části firem nepřinese mnoho výhod ani samotným brigádníkům. „Za posledních 12 let s vlivem inflace na ekonomiku se nenavýšil limit pro měsíční výdělek 10 000 korun, který měl v minulosti úplně jinou hodnotu, než má dnes,“ říká spoluzakladatel platformy pro nárazové pracovníky OnSinch David Suslik.

Silná česká koruna nám umožnila zlevnit víc, než kdybyste měli euro, říká šéf IKEA David McCabe

Inflační vlna posledních let silně otřásla byznysem i takového giganta, jakým je IKEA. Pro řadu zákazníků přestala být levnou a dostupnou. Nábytkářský gigant proto masivně zainvestoval do vlastních dodavatelských řetězců tak, aby byl schopen ceny snížit. Loni na podzim trvale snížil ceny u více než poloviny sortimentu v průměru o téměř patnáct procent. A další zlevnění bude následovat, říká generální ředitel IKEA pro Česko, Slovensko a Maďarsko David McCabe: „Nemůžeme si dovolit zdražovat, neučiníme tak ani kvůli bojům v Rudém moři. Musíme být schopni oslovovat i chudší zákazníky.“

Další střípek k přestavbě Masaryčky. Penta ukázala novou podobu pošty v Hybernské ulici

Společnost Penta Real Estate vybrala architektonický návrh, podle kterého přestaví bývalou poštu v pražské Hybernské ulici, která je součástí komplexu budov kolem Masarykova nádraží. Vítězem soutěže se stal architekt Jakub Klaška, který s Pentou spolupracoval už na projektu Masaryčka. 

České dráhy si jdou pro miliardy. Načerpají nové úvěry a zřejmě vydají tučné dluhopisy

Zatímco mezi lety 2011 a 2021 nakoupily České dráhy „jen“ 170 nových vozidel, předloni, loni a letos jich nasazují hned 180. Aby mohly cestujícím skutečně dopřát avizovanou „revoluci na kolejích“, tak si zhruba v polovině letošního roku půjdou na evropský trh pro velké peníze. Budou to střední stovky milionů eur, řekl v exkluzivním rozhovoru pro e15 generální ředitel a předseda představenstva drah Michal Krapinec. Letošek se tak zařadí k těm rokům, kdy se vlakový dopravce nejvíce zadlužil.

Inflace nejvíc dopadla na lidi, ale my za to nemůžeme, říká akviziční šéf Agrofertu

Agrofert je v posledních pár měsících na trhu fúzí a akvizic mimořádně aktivní. Nedávno dokončil svůj historicky největší nákup, když převzal divizi hnojiv od skupiny Borealis, a nyní finalizuje prodej chemičky Synthesia a vydavatelství Mafra. U všech těchto transakcí řídí vyjednávání na straně Agrofertu Libor Němeček, který je i členem představenstva skupiny. Němeček se v rozhovoru pro e15 vyjadřuje nejen k těmto obchodům, ale i k současným cenám v potravinářství: „Pokud se některým firmám po dlouhé době podařilo zvýšit marže v potravinářství, bylo to jen tím, že se v krizové době ukázalo, jak je to významný obor pro celou ekonomiku.“

VIDEO: Jak probíhá výroba jedné z nejprodávanějších škodovek 

Video placeholde
Škoda Kodiaq: Karoserie ve svařovně • Škoda