Na trhu se válí přebytky lithia, niklu a kobaltu. Pád cen kovů může ovlivnit i plán těžby na Cínovci

Těžba lithia se někde přestává vyplácet.

Těžba lithia se někde přestává vyplácet. Zdroj: Profimedia

Z honu za zdroji potřebnými pro zelenou transformaci se v poslední době stal boj o udání přebytků lithia, niklu a kobaltu. Ceny těchto surovin se v uplynulém roce propadly a odborníci vesměs nečekají, že se letos vzpamatují. Nejen lithiové doly se proto dostávají do existenčních potíží. Investice do dalšího rozvoje zdrojů potřebných pro nízkouhlíkovou ekonomiku tak mohou nadlouho ustrnout.  

Lithium si v uplynulých letech vysloužilo přezdívky „bílé zlato“ nebo „zlato budoucnosti“ a země s jeho nalezišti větřily velké příjmy. Jenže ceny tohoto kovu, který obsahují různé typy baterií, se z rekordu v roce 2022 propadly o více než osmdesát procent.

O moc lépe si nevede ani nikl, rovněž používaný při výrobě elektromobilů, jenž má zhruba poloviční hodnotu než před rokem. A do třetice kobalt, spojovaný často se špatnými těžebními podmínkami v Africe, nestojí ani polovinu toho, co stával před necelými dvěma lety.

Příčinou cenového kolapsu je, že v posledních letech příliš vzrostla nabídka zmíněných kovů, zatímco poptávka zůstala za očekáváním. Těžební společnosti a investoři věřili, že zájem o elektromobily poroste rychleji. Trh s nimi v Číně začíná být přesycen, výrobci spolu cenově soupeří a snaží se udat své produkty v zahraničí. Nikdo navíc nečekal, že čínské hospodářské oživení po tuhých pandemických opatřeních bude tak váznout. 

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat