Správní soud zamítl stížnosti proti pokutám za pekárenský kartel

chleba, pečivo

chleba, pečivo Zdroj: CTK

Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnosti směřující proti pokutám za kartel pekařů, které v souhrnné výši přesáhly 50 milionů korun. Pokuty vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) firmám Delta pekárny, OK Rest (dříve Odkolek) a Penam.

Spor se vleče roky, měl několik zvratů. Nejvyšší správní soud zatím nezveřejnil odůvodnění čtvrtečního rozhodnutí, má na to měsíční lhůtu. Firmy se nyní teoreticky mohou obrátit na Ústavní soud, který už do kauzy jednou zasáhl.

Úřad většinu důkazů o kartelu zajistil při přepadovém místním šetření v roce 2003. Firmy opakovaně kritizovaly právě způsob získání podkladů, právníci jej označovali za "rybářskou výpravu". Chtěli tím naznačit, že úřad dopředu žádné důkazy vlastně neměl.

Justice se nejprve zákonností místního šetření v sídle firem příliš nezabývala, poté ale zasáhl Ústavní soud. S odkazem na rozsudek Evropského soudu pro lidská práva dospěl k závěru, že je povinností státu zajistit následnou soudní kontrolu přiměřenosti a nezbytnosti místního šetření.

Krajský soud v Brně proto případ loni v říjnu znovu projednal a konstatoval, že postup úřadu byl v souladu se zákonem. "Už když šetření probíhalo, existovaly konkrétní skutečnosti, z nichž bylo možné vysledovat, jaké je podezření, jakého období se týkalo a koho," uvedl loni soudce krajského soudu David Raus. O žádný "lov informací" podle něj nešlo.

Delta pekárny dostaly pokutu 24,8 milionu, OK REST 14,8 milionu a Penam 13,2 milionu korun.