Akcelerátor StartupYard podpoří začínající firmy dalšími miliony

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Společnost StartupYard, která se zabývá podporou a financování mladých firem z Česka i zahraničí, zahájila další kolo rozdělování financí mezi nadějné projekty. Mezi šest vybraných firem StartupYard rozdělí kolem dvaceti milionů korun. Čtyři z nově vybraných start-upů pocházejí z Česka, jeden je z Velké Británie a jeden z Polska. Jiné start-upy z "portfolia" akcelerátoru StartupYard přitom již získaly od investorů v prvním čtvrtletí finance ve výši 84 milionů korun, což je více než za celý loňský rok.

Peníze start-upům akcelerátor poskytne z loňského crowdfundingového financování, které bylo největší v regionu střední a východní Evropy. Drobní investoři touto formou do mladých firem investovali asi dvacet milionů korun. 

Do deváté kohorty se přihlásilo celkem 150 startupů ze 43 zemí. Z těch, které prošly až do konce, pocházejí čtyři z České republiky, jeden z Velké Británi a jeden z Polska.  Všechny firmy má spojovat snaha o zlepšení lidského života.

Mezi zúčastněné české start-upy patří například projekt AdiQuit, který chce pomocí mobilního asistenta pomoci lidem s odvykáním kouření. Investici získá také projekt českých neslyšících podnikatelů Deaf Travel. Formou on-line platformy a videí ve znakovém jazyce si klade za cíl usnadnit cestování neslyšícím osobám. Těch je na celém světě přibližně půl miliardy.

Polští vývojáři pak do Prahy přivezli open-sourcovou robotickou platformu Turtle Rover, která má usnadnit vývoj umělé inteligence a robotiky. Z naprosto odlišného odvětví je britský fintechový projekt Elefinity, jež chce pomocí umělé inteligence řešit problematickou situaci lidí s finančními problémy.

StartupYard celkem od roku 2011 podpořil 65 projektů v devíti kohortách. Za samotným akcelerátorem pak stojí fondy Credo Ventures, Rockaway Capital a skupina investorů včetně Michala Illicha, Josefa Matějky, Michala Kratochvíla a Philipa Staehelina.

Technologický pokrok výrazně zasahuje také do oblasti zdravotnictví. Čtěte nový magazín E15 Premium Jak žít 120 let, najdete jej v síti trafik Geco a Relay. Publikaci si můžete rovněž objednat online zde >>>

Video placeholde
E15 Premium - Jak žít 120 let • E15