Akcie vodíkové Nikoly prudce padají. Analytik: Kdo v tomto start-upu viděl novou Teslu, je hlupák

Nikola One

Nikola One Zdroj: Nikola Motors

Pickup Badger automobilky Nikola kombinuje baterie s palivovými články. Slibuje dojezd až tisíc kilometrů, čímž překonává klasické vozy se spalovacím motorem.
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
Nikola Motor Company chystá dva tahače poháněné vodíkem a bateriemi
13
Fotogalerie

Tržní hodnota start-upu Nikola klesla během jednoho dne o téměř 20 procent. Akcie firmy, která chce vyrábět vodíkem poháněné nákladní vozy, prodělaly během týdne od vstupu na burzu mohutné cenové výkyvy. 

V pátek 35 dolarů, v úterý 93 dolarů, ve středu 65 dolarů. Na akciích americké společnosti Nikola mohli spekulanti během krátké doby solidně vydělat. V jednu chvíli byla dokonce tržní hodnota start-upu, který dosud na trh nedodal ani jeden vůz, větší než valuace automobilky Ford.

„Lidé vnímají Nikolu jako novou Teslu, uvažují ale jako hlupáci. Přestože si osobně myslím, že vodíková technologie rozhodně má velký potenciál, nejsem si jistý, jestli zrovna tenhle start-up její možnosti dokáže využít,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Sam Abuelsamid, analytik poradenské společnosti Guidehouse Insights.

Společnost Nikola byla založena v roce 2015. Prvních několik set svých vozů chce Nikola dodat na trh v roce 2021, významnějšího objemu tržeb pak nemá dosáhnout dříve než v roce 2023.

Ambicí firmy je nabídnout trhu bezemisní kamiony na alternativní pohon. Mezi prvními zájemci o produkci Nikoly je například pivovarnický gigant Anheuser Busch.

Prohlédněte si fotogalerii:

Vodíkové palivové články jsou lehčí než ty standardní elektrické a na rozdíl od nich mohou být doplněny zhruba stejně rychle, jako se tankuje benzin či nafta.

Technologie na získávání energie z vodíku tu je již několik desítek let, ovšem nyní se s rozvojem vědy stává stále více realitou. Vodík může být vyráběn buď ze zemního plynu, nebo také z vody, což skýtá výhodu v kontextu udržitelnosti a šetrnosti k přírodě.