Aplikace Sygic bude vypočítávat trasu pomocí prediktivní technologie a dlouhodobých statistik

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tonda Tran

Mobilní aplikace Sygic, která poskytuje GPS navigaci, přistupuje k nové technologii. Trasu cesty bude nově předvídat pomocí historických dat za poslední dva roky, což má umožnit lepší průjezd v průběhu dopravních špiček. 

Sygic si od „prediktivního výpočtu trasy“ slibuje, že dojde ke zpřesnění plánování cest. Rychlost cesty nebude například vypočítávána z maximální povolené rychlosti na silnici, ale z průměrné rychlosti, které vozy na konkrétní komunikaci dlouhodobě dosahují. Rovněž upravuje čas dojezdu s ohledem na světelné křižovatky, kruhové objezdy a především denní dobu.

Navigace pro mobilní telefony v současnosti pracovaly s informacemi, které aplikace získávaly v reálném čase od uživatelů. Ke zkreslení dat však může docházet ve chvíli, kdy řidiči nejsou připojeni k internetu, případně je spojení slabé. Aplikace Sygic však data bude schopná zpracovávat i v offline režimu bez připojení k internetu.

Podle výzkumů z posledních let přitom GPS aplikace obecně jasně ovlivňují řidičské chování. Automobilka Ford uvádí, že díky optimalizaci trasy a vyhýbání se dopravním kolonám může dojít až k patnáctiprocentní úspoře paliva.