Česko má dvě z pěti nejrychleji rostoucích firem v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky

Prusa Research

Prusa Research Zdroj: Prusa Research

Kiwi.com
Ředitel a zakladatel firmy Kiwi.com Oliver Dlouhý.
Prusa Research
Prusa Research přivezla 3D tiskárny vlastní výroby, které před lidmi tiskly nejrůznější předměty.
Prusa Research
7
Fotogalerie

České společnosti Prusa Research a Kiwi.com se umístily v první pětce žebříčku Technology Fast 500 EMEA nejrychleji rostoucích firem v regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky. Celkem se do žebříčku dostalo sedm firem z Česka, což je o dvě více, než v předchozím roce. Uvedla to společnost Deloitte, která žebříček sestavuje.

Žebříček vychází z porovnání obratu firem za posledních pět let. Firma Prusa Research skončila třetí s růstem za poslední čtyři roky o 17 122 procent, pátý Kiwi.com dosáhl 14 380 procent. Vítězem je švédská Strossle International AB, která působí v mediálním průmyslu. Zvýšila tržby o 19 900 procent.

Prusa Research je výrobce 3D tiskáren, společnost byla založena v roce 2012 a nyní zaměstnává více než 400 lidí. Kiwi.com přeprodává letenky různých dopravců, většinový podíl ve firmě drží americký fond General Atlantic, zbytek zakladatel a generální ředitel Oliver Dlouhý.

„Nyní už zbývá jen ta světová dominance, o které tak dlouho mluvíme. Ale vážně, 3D tisk má před sebou ještě dlouhou cestu, a tak se budeme stále snažit o to, jak ho zefektivňovat a zpřístupňovat širší veřejnosti. Ve vývojovém týmu máme už přes 60 kolegů, tak snad na něco přijdou. Vedlejším efektem snad bude i nějaký ten další růst,“ uvedl zakladatel společnosti Prusa Research Josef Průša.

Dalších pět českých firem, které bodovaly v regionu EMEA, jsou Pilulka distribuce (59. místo, 1682 procent), Proficio Marketing (84. místo, 1229 procent), Zoot (185. místo, 513 procent), Creative Dock (406. místo, 186 procent) a IDEA StatiCa/IDEA RS (424. místo, 178 procent).

V žebříčku pěti set nejrychleji rostoucích firem v Evropě, Africe a Blízkém východě má nejvíce zástupců Velká Británie (118), na druhém místě je Nizozemsko (82) a třetí Švédsko (49). Střední Evropě dominuje Polsko (17). Letošní výčet umístěných firem zahrnuje společnosti pocházející z celkem 18 zemí. Průměrné tempo růstu těchto firem bylo v roce 2018 bylo 969 procent.