Český start-up spolupracuje s Applem. Dodává mu analýzy cen akcií

Adam Hejl, zakladatel start-upu StockStory, který spolupracuje s firmou Apple.

Adam Hejl, zakladatel start-upu StockStory, který spolupracuje s firmou Apple. Zdroj: Stockstory

Adam Hejl, zakladatel start-upu StockStory, který spolupracuje s firmou Apple.
2
Fotogalerie

Český start-up StockStory navázal partnerství s firmou Apple. Do její burzovní aplikace začal dodávat algoritmicky generované analýzy o vývoji cen akcií tak, aby jim porozuměl i laický investor.

Start-up StockStory funguje teprve necelý rok, ale už stačil získat první velkou investici ve výši 16 milionů korun od několika andělských investorů, včetně českého fondu Credo Ventures a teď i zakázku, kterou by mu mohly závidět mnohem větší firmy.

„Naše analýzy jsou nyní přítomné v každém iPhonu ve Spojených státech. Skrze jejich nativní aplikaci ,Akcie' k nim mají přístup desítky milionů investorů,“ popisuje dosavadní největší úspěch StockStory jeho zakladatel Adam Hejl, který firmu řídí z australského Sydney.

Schvalovací proces ze strany Applu trval půl roku. StockStory tak začal americkému technologickému obrovi dodávat analýzy teprve letos v březnu. Analýzy pokrývají čtvrtletní výsledky technologických firem a v kvalitě a rychlosti už dnes algoritmy českého start-upu porazí i ta nejslavnější finanční média jako CNBC, Dow Jones nebo Reuters.

„Díky našim analýzám mají individuální retailoví investoři přístup k rychleji a lépe zanalyzovaným hospodářským výsledkům firem, a to dříve než kdokoliv jiný na trhu, včetně profesionálních manažerů fondů, kteří mají do firem nainvestovány i desítky milionů dolarů,“ popisuje Hejl hlavní smysl projektu, který má přinést větší demokratizaci v investování.

StockStory teď začíná stavět svůj pražský tým. Za tímto účelem začalo spolupracovat s novým CTO Radkem Strnadem. „Dále budeme hledat machine learning vývojáře a researchery,“ říká Hejl.

Ve druhém pololetí letošního roku plánuje StockStory další kolo financování. Prostředky získané od investorů chce použít na rozvoj svého placeného produktu. Právě díky spolupráci s Applem se už teď o StockStory začínají zajímat zahraniční venture kapitáloví investoři.