Clubhouse testuje posílání peněz tvůrcům, nechce po nich žádnou provizi

Clubhouse teď umožní uživatelům posílat peníze tvůrcům.

Clubhouse teď umožní uživatelům posílat peníze tvůrcům. Zdroj: profimedia.cz

Clubhouse teď umožní uživatelům posílat peníze tvůrcům.
Clubhouse teď umožní uživatelům posílat peníze tvůrcům.
3
Fotogalerie

Rychle rostoucí sociální síť Clubhouse oznámila, že testuje platby jednotlivým tvůrcům a moderátorům obsahu. Má to ovšem háček: posílat může kdokoliv, přijímat peníze ale služba zatím umožnila jenom úzké skupině vybraných uživatelů. 

Clubhouse se v aktuálním prohlášení zaklíná tím, že vždy stavěl tvůrce na první místo. A spuštění nové služby, která umožňuje všem uživatelům odměnit tvůrce audiomístností za obsah a moderování libovolnou částkou, má tuhle tezi podporovat. Clubhouse totiž zdůrazňuje, že si z poslané částky nebude strhávat vůbec nic. Drobná část sumy ovšem půjde na konto služby Stripe, která převod peněz ke tvůrcům technicky zajišťuje. 

Clubhouse spustil službu nazvanou Clubhouse Payments zatím jenom v testovacím módu, jehož cílem je posbírat co nejvíc zpětné vazby od uživatelů, vyladit fungování a později zpřístupnit možnost přijímat peníze od svých posluchačů všem tvůrcům. Sociální síť ale zatím neprozradila, kdy přesně by k tomu mělo dojít. Prý brzy.

Jednorázové platby přitom nemají být jediným způsobem, jak monetizovat obsah na Clubhousu. Síť, která zatím funguje jenom na operačním systému iOS od Applu a na aplikaci pro Android teprve pracuje, plánuje uvést i určitou formu předplatného, které by mělo tvůrcům generovat pravidelnější příjem.

Zatímco sociální síť, která vznikla přesně před rokem a umožňuje uživatelům komunikovat pomocí vlastního hlasu ve specializovaných místnostech, stále nabírá další uživatele, v pozoru je i konkurence. Vlastní alternativu Clubhousu už spustil Twitter a do boje se pomalu přidává i Spotify, Facebook, Telegram nebo Discord.