Český start-up začíná měnit kavárny ve sdílené kanceláře

Locco

Locco Zdroj: locco

Část kaváren připomíná pracovní prostředí. Na trend, kdy je pracovníci na volné noze využívají jako svou kancelář, reaguje společnost Locco. Ta přišla s konceptem, kdy nenabízí k pronájmu samostatné nemovitosti, nýbrž jen jejich části. Locco již navázalo spolupráci s první kavárnou v centru české metropole. 

Zakladatel start-upu Marián Škvarek už získal také finanční podporu od J&T Ventures, která Locco podpořila částkou v řádech milionů korun. Ty kromě marketingu půjdou na rozšiřování sítě "partnerských" podniků. Projekt cílí hlavně na střední třídu kaváren, které mohou mít problém s obsazeností svých prostor.

Celkem plánuje start-up otevřít v Praze až dvacet poboček, část z nich přitom už letos. Některé z nich by měly nabízet kromě sdílených kanceláří také pronájem zasedacích místností. I tento koncept v Praze několik let funguje, Locco je chce však zastřešit do své aplikace.

Škvarek se inspiroval zejména v americkém San Franciscu, kde kavárny vyčleňují část svých prostorů, ve kterých si mohou jednotlivci pronajmout stůl a po libovolnou dobu pracovat.

Provozovatelé tím reagují na trend, kdy tento typ podniků využívá jako svou "kancelář" mnoho pracovníků na volné noze. Ne všichni podnikatelé ale tuto praxi vítají, někteří jedinci totiž v kavárnách tráví i několik hodin, aniž by udělali velkou útratu.

Nový koncept by proto měl být výhodný pro obě strany, zisky z pronájmu pracovního místa si totiž start-up a kavárna dělí. Hodina práce ve sdíleném prostoru stojí 60 korun, účtování a rezervace pracovního stolu probíhá online pomocí mobilní aplikace.

Skrze rozhraní je taky možné objednat si občerstvení přímo z kavárny. „Přes ni zjistíte, jestli je v Locco volné pracovní místo, můžete rovnou přijít a využít prostor na jak dlouho potřebujete. Platíte jen za opravdu strávený čas a využité služby,“ říká Škvarek.

Hlavní konkurencí mají být kromě tradičních kaváren také stále se rozrůstající sdílené kanceláře, jejichž počet v metropoli roste poslední tři roky a v nejbližší době se expanze nezastaví. Poblíž Václavského náměstí v Praze například vzniká nové coworkingové centrum developerské společnosti HB Reavis, zahájit provoz má v létě.

Locco oproti nim nenabízí dlouhodobý pronájem pevného pracovního místa, typicky stolu nebo buňky, zato chce bojovat především cenovou dostupností. 

 „Coworking je silný trend, ale samozřejmě se hodně odvíjí od lokality, protože je to do značné míry trend, který je spojený s růstem nebo s popularitou práce na volné noze, případně volnějších pracovních úvazků,“ uvedl dříve pro Blesk.cz zakladatel webu Navolnénoze.cz Roman Vlach.