Obluk s Pěchoučkem z fondu Evolution znovu investovali do londýnského startupu Dice.fm

Investor a člen Garage Angels Karel Obluk

Investor a člen Garage Angels Karel Obluk Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Investor a člen Garage Angels Karel Obluk
Investor a člen Garage Angels Karel Obluk
Investor a člen Garage Angels Karel Obluk
Investor a člen Garage Angels Karel Obluk
Investor a člen Garage Angels Karel Obluk
11
Fotogalerie

Tvůrce iPodu a spolutvůrce iPhonu Tony Fadell a japonský kolos SoftBank před několika dny investovali 122 milionů dolarů, tedy asi 3,1 miliardy korun, do londýnského startupu Dice.fm. Součástí investiční série C byl i český fond Evolution Equity Partners. Za ním z velké části stojí osobnosti, které pomohly vybudovat českou kyberbezpečnostní společnost AVG a upsat ji na newyorskou burzu NYSE. Investovat stovky milionů dolarů rizikového kapitálu Evolutionu pomáhají dva Češi – bývalý technický ředitel AVG Karel Obluk a současný technický šéf Avastu Michal Pěchouček.

„SoftBank se připojila ke stávajícím investorům, kteří už do Dice.fm investovali poprvé v roce 2016 a teď znovu, tedy i k Evoluton Equity Partners,“ komentoval investici partner českého fondu Karel Obluk.

Evolutionu se letos podařilo investovat s dalšími velkými jmény. V březnu se fond společně s Googlem, Intelem a se Sequoia Capital zúčastnil transakce ve výši 180 milionů dolarů do americké firmy SecurityScorecard. Tento kyberbezpečnostní startup už posbíral 292 milionů dolarů a pro fond s českou účastí může jít o velmi lukrativní exit. Evolution do SecurityScorecard poprvé vkládal 2,2 milionu dolarů v rámci seed kola v roce 2014.

Letos v dubnu Evolution vedl investiční kolo s 20 miliony dolarů do další americké kyberbezpečnostní firmy Cape Privacy. Peníze vkládal s významným fondem Tiger Global Management či se spoluzakladatelem kryptoměnové burzy Coinbase Fredem Ehrsamem. O měsíc později přišla investice 26,5 milionu dolarů do britského podniku Panaseer, kromě Evolutionu se účastnilo Cisco. Evolution zároveň vedl předchozí kolo s 10 miliony dolarů. Podobné transakce se odehrály i loni. Fond bývalých činitelů AVG například vedl investici 65 milionů dolarů do startupu Quantexa, společníky dělaly HSBC, ABN AMRO nebo Accenture.

Evolution Equity Partners uzavírají druhý fond. Objem peněz získaných od investorů ze Severní Ameriky, Evropy, Izraele a z Blízkého východu dosáhne na 250 milionů dolarů. „Od začátku registrujeme velký zájem investorů. Není to tak, že bychom sháněli další,“ uvádí Karel Obluk pro deník E15. Fond chce udělat 20 až 25 investic, typicky vkládá kolem 10 milionů dolarů. První fond se 120 miliony dolarů už byl plně investován.

Evolution zaznamenal úspěch ještě před spuštěním prvního fondu. Obluk a spol. tehdy drželi podíl v bezpečnostní a síťařské společnosti OpenDNS, jež byla ikonou v IT branži. V roce 2015 ji za 635 milionů dolarů koupilo Cisco. Evolution funguje jako fond zapsaný v Lucembursku. Fond rozjeli Richard Seewald a Dennis Smith, dva bývalí investoři a členové představenstva AVG. Obluk se jako jeden z partnerů připojil později, přidal se i tehdejší CEO AVG J. R. Smith. Obluk se zakládající dvojicí kromě působení v AVG investoval do českého startupu Cognitive Security. V roce 2013 ho koupilo Cisco. Jedním ze zakladatelů Cognitive Security byl Pěchouček, který se k Evolutionu přidal v roce 2019. Věnuje se mu částečně mimo angažmá v Avastu.

„Fond podporuji jako poradce, nemám v něm žádnou investici,“ vysvětluje Pěchouček pro deník E15. Evolution se díky své expertize soustředí primárně na kyberbezpečnost a na firemní software. „Díky tomu v brzké fázi dokážeme odhalit potenciál některých startupů. To pak velké fondy vidí, v dalších investičních kolem se k nám přidávají a naše aktivity sledují,“ popisuje Obluk.