Přehlídka nápadů vysokoškoláků. Uspěl třeba algoritmus, který pozná, co se vám bude líbit 

Představování soutěžních projektů

Představování soutěžních projektů Zdroj: JIC

Představování soutěžních projektů
Představování soutěžních projektů
Představování soutěžních projektů
Představování soutěžních projektů
Představování soutěžních projektů
6
Fotogalerie

Celkem osm projektů obstálo ve druhém kole Soutěže podnikatelských nápadů pořádané Jihomoravským inovačním centrem (JIC). Před porotou v Brně prezentovalo své nápady celkem 13 studentů. Každý z nich měl pět minut na představení svého projektu. Vybrané projekty pak získaly na rozjezd podnikání finanční podporu v úhrnu ve výši téměř půl milionu korun. 

„Mikrogranty jsou pro studentské firmy na úplném začátku výborným motivačním nástrojem. Se skvělými výsledky to funguje třeba v Dánsku, odkud jsme pro náš program čerpali inspiraci,“ přibližuje soutěž Vojtěch Krmíček, který se v inovační agentuře JIC specializuje na rozvoj podnikavosti ve školách.

V soutěži uspěl i Petr Buchal. Jeho projekt má pomoci vybrat knihu, film nebo třeba počítačovou hru, která se bude dotyčnému velmi pravděpodobně líbit. „Určitě se vám už stalo, že jste dočetli knihu a říkali jste si, že byste si chtěli přečíst nějakou další, podobnou. Ale nevěděli jste, kde, a hlavně jak ji vlastně hledat. Petr přišel s nápadem na algoritmus, využije informace o tom, co čtete, sledujete, posloucháte a hrajete, a na míru vám navrhne řešení,“ popisuje úspěšný soutěžní návrh Krmíček.

Všechny oceněné projekty pocházejí z hlav studentů brněnských škol. Dalšími úspěšnými projekty jsou nápad na recyklaci kompozitních materiálů, které je možné použít třeba pro výrobu vláken pro 3D tiskárny, on-line databáze kosmetiky s hodnocením uživatelů, výroba designové termolahve, databáze kadeřnictví, web s informacemi pro zájemce o nákup parcely nebo platforma propojující zaměstnavatele a žadatele o praxi nebo brigádu z řad studentů. 

Oceněné projekty

Interns.czOndřej Buček (FI MUNI)
Dakos Veronika Kalusová (Newton College)
Composite Recycling   Marek Polčák (FSI VUT v Brně)
Cofmi Petr Novotný (Fakulta podnikatelská VUT)
Discover YourselfPetr Buchal (FIT VUT)
iParcely Kateřina Bortlová (FAST VUT)
Ošmikáno Alexandra Kousalová (Obchodní akademie ELDO)
Slavi Roman Malov (Mendelova univerzita)