Svět se po zmírnění pandemie otevírá. Bitcoin a Alibaba významně ztrácí

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Řada zemí uvolňuje koronavirové restrikce

Obyvatelé řady evropských zemí se dnes dočkají další vlny uvolňování koronavirových opatření. Velká vlna otevírání čeká části Španělska. V Itálii se po dlouhé pauze zprovozní plovárny a sportovní centra. V Řecku se otevřou taverny, kavárny a bary. Zrušení některých opatření se dočkají i neevropské země. V Indii se má obnovit provoz na vnitrostátních leteckých linkách, který byl pozastaven na dva měsíce. Očekává se navíc, že v regionu japonské metropole Tokio skončí stav nouze.

Hodnota Alibaby značně klesla

Hodnota čínského technologického giganta po revizi výhledu jeho tržeb významně padá. Už koncem minulého týdne ztratil Alibaba na Wall Street téměř šest procent, během pondělního obchodování odepsal čtyři procenta na burze v Hongkongu. Investoři reagují na zprávu, že firma letos očekává růst tržeb o 27,5 procenta. Její předchozí prognóza však počítala s nárůstem o 35 procent.

Bitcoin pod devíti tisíci

Nejrozšířenější kryptoměna nezačíná týden příliš dobře, její cena během 24 hodin odepsala téměř pět procent. Jeden bitcoin stojí necelých 8800 dolarů. Ztrácí i ostatní digitální měny, ether či XRP však odepisují o procentní bod méně než bitcoin.

Oxfordské komplikace ve vývoji vakcíny

Tým univerzity v Oxfordu, který má na starost vývoj vakcíny proti koronaviru, se potýká s nečekanými komplikacemi. Kvůli ústupu pandemie bude prý obtížné prokázat účinnost přípravku.

„Dříve jsme uvedli, že existuje 80procentní šance, že nejpozději v září vyvineme účinnou vakcínu. Jenže nyní je zhruba poloviční možnost, že nedojdeme k vůbec žádným výsledkům,“ uvedl profesor Adrian Hill.

Konec sporů kvůli Roundupu?

Německý koncern Bayer AG dosáhnul dohody na urovnání podstatné části zhruba 125 tisíc žalob, kterým ve Spojených státech čelí. Žalující tvrdí, že herbicid Roundup, který firma vyrábí, způsobuje rakovinu. K ujednání podle zdrojů agentury Bloomberg došlo zatím v ústní rovině.