Analýza Michala Půra: EU rozhodne o budoucnosti novinářů

Evropský parlament.

Evropský parlament. Zdroj: Reuters

Už ve středu se v Bruselu uskuteční hlasování, které do značné míry rozhodne o budoucnosti a podobně svobodných a nezávislých médií. Europoslanci, kteří jsou členy výboru pro právní záležitosti, budou rozhodovat o osudu směrnice, jež přináší značnou reformu autorských práv.

Cílem nové legislativy je mimo jiné ochrana novinářských článků na internetu. Zdánlivě nekonfliktní téma vyvolává odpor technologických společností a zejména pak Googlu a Facebooku. Tyto firmy se obávají, že přijdou o svoje monopolní postavení a část obrovských zisků, které odvádí z Evropské unie do daňových rájů. Novináři pak stojí na druhé straně barikády a snaží se se europoslance přesvědčit, že je nutné vyrovnat pravidla pro vydavatelství a technologické giganty, kteří využívají toho, že jejich byznys není prakticky regulovaný a žijí z obsahu druhých.

Největší spory obě strany vedou o podobu článků, které jsou ve směrnici označeny jako 11 a 13. Článek 11 přináší revoluční možnost, která by znamenala, že velké technologické firmy (zejména Google) budou muset získat od vydavatelů souhlas k publikování odkazů na jejich obsah, nebo za něj budou muset platit. Vůbec poprvé by tak nastala situace, kdy se vydavatelům vrátí alespoň částečně investice do obsahu. Zatímco dosud Google a další společnosti vydělávaly na cizím obsahu, na nějž prodávaly reklamu, nyní by se na těchto nákladech musely částečně podílet. Technologické společnosti nic platit nechtějí a investují obrovské prostředky do lobbingu, aby situaci zvrátily.

Článek 13 zase na technologické firmy přenáší zodpovědnost za obsah, který k nim nahrají uživatelé. Pokud nová legislativa projde, budou mít povinnost kontrolovat, zda u nahraného obsahu nejsou porušena autorská práva. V podstatě to znamená, že směrnice vyrovnává podmínky hospodářské soutěže. Vydavatelé už mají v současnosti mnohem větší povinnosti, než technologické firmy.

Autor je šéfredaktorem zpravodajského portálu Info.cz