Apple hasí požár ve Francii, iPhone 12 dostane aktualizaci, aby se mohl vrátit do prodeje

Apple představil novou generaci telefonů iPhone 12. Budou hranaté a zvládnou mobilní sítě páté generace (13.10.2020)

Apple představil novou generaci telefonů iPhone 12. Budou hranaté a zvládnou mobilní sítě páté generace (13.10.2020) Zdroj: Reuters

Apple ve Francii reaguje na krok regulačních orgánů, které nařídily zastavit prodej iPhonů kvůli překročení limitu elektromagnetických vln. Společnost vydává aktualizaci softwaru, která by problém měla odstranit. Francouzská vláda tento krok vítá a chystá se aktualizaci rychle otestovat, což by mohlo vést k obnově prodeje modelu. 

Obdobně přivítala oznámený krok i Belgie. V přezkumu možných zdravotních rizik, o němž tato země informovala ve středu, bude ale pokračovat. Záležitostí se zabývá i německá Spolková agentura pro sítě (BNetzA), nizozemský regulátor digitálního odvětví i Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Apple od začátku kauzy opakuje, že přístroj byl certifikován několika mezinárodními orgány, podle nichž splňuje normy.

„Souvisí to se specifickým testovacím protokolem, který používají francouzské regulační orgány,“ uvedla americká firma, která zdravotní riziko vylučuje. „Pro uživatele ve Francii vydáme aktualizaci softwaru, která se přizpůsobí protokolu používanému francouzskými regulačními orgány. Těšíme se, že iPhone 12 bude ve Francii nadále k dispozici,“ uvedl Apple.

Ministr Jean-Noël Barrot, který má ve francouzské vládě na starosti telekomunikace a přechod na digitální technologie, v uplynulých dvou dnech s Applem jednal. Regulační úřad „ANFR se chystá tuto aktualizaci rychle otestovat“, uvedl jeho resort. Počítá s tím, že telefon bude v souladu s evropskými normami a že Francie bude moci pozastavení prodeje zrušit.

Regulátor ANFR v úterý uvedl, že specifická míra absorpce (SAR) iPhonu 12 je vyšší, než povoluje zákon. Specifická míra absorpce, známá také jako specifický absorbovaný výkon, vyjadřuje míru elektromagnetické energie, kterou pohltí lidská tkáň při vystavení elektromagnetickému záření.

Odborníci připomínají, že regulační limity byly nastaveny hluboko pod úrovněmi, u nichž vědci zjistili důkazy o škodlivosti elektromagnetických vln. „Předpokládám, že celá kauza nakonec rychle vyšumí,“ konstatoval analytik Ben Wood ze společnosti CCS Insight. Zdůraznil přitom, že iPhone 12 je starý model. V úterý uvedl Apple na trh iPhone15.

Telefony iPhone jsou klíčovým produktem Applu a na tržbách firmy se podílejí zhruba polovinou. Dosud se celosvětově podle odhadů prodalo přes 2,3 miliardy iPhonů.

Vědci v posledních dvaceti letech provedli mnoho studií, aby posoudili zdravotní rizika plynoucí z používání mobilních telefonů. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nebylo zjištěno, že by používání bezdrátových telefonů mělo nepříznivé účinky na zdraví.