Apple zlevnil nové iPhony pro čínský trh

Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch

Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch Zdroj: Reuters

Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch
Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch
Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch
Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch
Apple představil iPhone 11, nový iPad i iWatch
18
Fotogalerie

Americká společnost Apple se snaží zvrátit svou nepříznivou situaci na čínském trhu. Novou generaci iPhonů tak pro tamní spotřebitele nabídne s nižší cenovou přirážkou, než u předchozí generace. A zafungovalo to. Nový iPhone 11 je v tuto chvíli nejpopulárnějším telefonem v předobjednávkách čínských spotřebitelů. Informoval o tom server CNBC

Cenová přirážka u loňských modelů X byla stanovena na 26 až 28 procent navíc oproti cenám na americkém trhu. To nezafungovalo a Apple v posledním čtvrtletí minulého roku zaznamenal pokles zisku o 22 procent. O rok později - a s novou generací - už americká společnost tyto přirážky snížila na 10 až 12 procent oproti cenám ve Spojených státech. Nejlevnější model jedenácté generace iPhonů je v Číně k mání za 5499 čínských jüanů, tedy zhruba 777 dolarů. 

Podle analytiků se Apple rozhodl pro snížení cenových přirážek u nových iPhonů především ze dvou důvodů. Prvním je zlepšení situace americké společnosti na čínském trhu, druhým pak konkurenční boj s tamními jedničkami - společnostmi Huawei a Samsung. Čínský internetový prodejce Fenqile uvedl, že nejoblíbenějším modelem v předprodejích je zatím iPhone 11 s velikostí paměti 128 giga. 

Velká poptávka po nových iPhonech v Číně překvapila mnohé odborníky. Analytik společnosti Apple Ming-Čch' Kchuo uvedl, že původně plánovaná dodávka 65 milionů kusů nových telefonů na čínský trh by se mohla zvednout na 70 milionů kusů. Potvrdil také, že očekává větší poptávku především po základních modelech jedenácté generace iPhonů. „Spotřebitelé ve Spojených státech budou preferovat spíše dražší modely v podobě iPhone 11 Pro a Pro Max, pro Číňany bude atraktivnější základní model za lepší cenu,“ uvedl Ming-Čch' Kchuo.

Odborníci se shodují, že v rámci obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, je zlevnění nových iPhonů nečekaným krokem. „Představení nové generace iPhonů nebylo žádným překvapením. Avšak jejich zlevnění pro čínský trh je naopak překvapením velkým, jde o vzácný krok z pohledu společnosti Apple,“ uvedl analytik Park Sung-soon z jihokorejské společnosti Cape Investment & Securities. 

Společnost Apple nedávno uvedla, že její situace na čínském trhu o něco zlepšila. Avšak stále není ideální. Výsledky společnosti za třetí čtvrtletí tohoto roku se stále nesou ve znamení poklesu zisku, a to téměř o 13 procent. Očekávání analytiků však překonaly příjmy, které vzrostly o jedno procento na 53,8 miliardy dolarů. Na konci roku Apple očekává příjmy v rozmezí 61 až 64 miliard dolarů. Akcie společnosti stouply od začátku roku o 32 procent.