Automobilka Jaguar spojí své síly se společností BlackBerry

Jaguar SUV 'I-Pace Concept'

Jaguar SUV 'I-Pace Concept' Zdroj: profimedia.cz

Jaguar SUV 'I-Pace Concept'
Jaguar SUV 'I-Pace Concept'
Jaguar
4
Fotogalerie

Příští generace automobilů britského výrobce luxusních automobilů Jaguar Land Rover (JLR) bude vybavena softwarem kanadské firmy BlackBerry. Firmy oznámily, že uzavřely příslušnou licenční dohodu.

Podle ní BlackBerry poskytne JLR svůj multimediální a bezpečnostní software. Její divize QNX, která vyrábí software pro počítačové systémy v automobilech a jejíž zábavní konzole automobilky už delší dobu do vozů instalují, by měla začít generovat příjmy v roce 2019. Dceřiná firma BlackBerry Certicom se zaměřuje na bezpečnostní technologii a slouží zákazníkům, jako jsou IBM Corp, General Electric Co a Continental Airlines.

Automobilka JLR, kterou koupila Tata group v roce 2008, vloni oznámila, že její nové osobní vozy budou dostupné v elektrické nebo hybridní verzi od roku 2020. Největší britský výrobce automobilů v lednu uvedl, že otevře v Irsku softwarové centrum, kde bude pracovat na pokročilých technologiích automatického řízení a technologiích elektrifikace, napsala agentura Reuters.

BlackBerry se původně jmenovala Research In Motion a se svými přístroji byla průkopníkem v odvětví chytrých telefonů. Později ale firma začala na trhu zaostávat a v roce 2016 se rozhodla přesunout od výroby chytrých telefonů do oblasti softwaru, který používají podniky a vlády ke správě svých mobilních zařízení.