Bransonova loď VSS Unity vynesla do kosmu první pasažérku

VSS Unity ve vesmíru

VSS Unity ve vesmíru Zdroj: Virgin Galactic

Beth Mosesová v beztížném stavu
Beth Mosesová
Richard Branson, Virgin
Šéf Virgin Galactic Richard Branson při představení raketoplánu VSS Unity
Raketoplán VSS Unity
8
Fotogalerie

Společnost Virgin Galactic podnikatele Richarda Bransona má za sebou další úspěšný test. Tentokrát letoun VSS Unity pilotovali astronauti Dave Mackay a Michael Masucci a měli s sebou pasažérku, instruktorku astronautů Beth Mosesovou, uvedl server Science Alert.

Mosesová měla během cesty posoudit hlavně zkušenost, kterou při cestě zažijí běžní zákazníci. Díky cestě se stala první ženou, která letěla do kosmu jako pasažér v komerční vesmírné lodi. Předchozí testy zatím absolvovaly jen figuríny. Letoun podle serveru The Verge přepravoval v kabině i dodatečnou váhu, která měla simulovat hmotnost při přepravě dalších cestujících.

Bransonova firma, která se soustředí na vesmírnou turistiku, v pátek vyslala již druhou loď s lidskou posádkou. Raketoplán vystoupala do vzdálenosti 89,9 kilometrů od Země. Překonala díky tomu výšku, kterou americká vláda považuje za hranici vesmíru.  

Páteční let znamenal pro Virgin Galactic už druhou úspěšnou zkoušku s lidskou posádkou. Ta první proběhla v prosinci, kdy piloti vystoupali až do výšky 82,7 kilometrů. Raketoplán VSS Unity je uzpůsobený k vynášení pasažérů na hranici vesmíru, kde mohou zažít několik minut ve stavu bez tíže.

Společnost ještě neoznámila, kdy budou její lety dostupné pro běžné zákazníky. Zakladatel Richard Branson prohlásil loni v prosinci, že by mohly komerční lety odstartovat v polovině letošního roku. Jeho odhady jsou ale většinou příliš optimistické.

VSS Unity odhazuje pomocné motory: