Britové ztratili nárok na domény s koncovkou eu, dotčených jsou desítky tisíc

Dle dat Euridu bylo k roku 2019 ve všech unijních státech celkem registrováno přes 3,5 milionu .eu domén.

Dle dat Euridu bylo k roku 2019 ve všech unijních státech celkem registrováno přes 3,5 milionu .eu domén. Zdroj: Wikimedia

Doména Leave.eu, která propagovala odchod Spojeného království z Evropské unie, má nyní dle registru sídlo v Irsku. Zůstane tedy dále aktivní.
Britský premiér Boris Johnson vyjednal dohodu s EU na poslední chvíli.
Za kampaní Leave.eu stál mimo jiné podnikatel Arron Banks a bývalý europoslanec Nigel Farage (na snímku).
4
Fotogalerie

V důsledku brexitu ztrácejí britští občané a firmy nárok na unijní internetové domény. Platnost těch stávajících je aktuálně pozastavena. Pokud je chtějí i nadále používat, musejí si vlastníci do konce března zajistit sídlo v některém z členských států Evropské unie.

Změna se dotýká 81 tisíců domén od 50 tisíců uživatelů. Dotčení vlastníci teď mají tři měsíce na prokázání nároku na jejich užívání. V opačném případě budou domény od roku 2022 k dispozici novým zájemcům. 

Dle pravidel správcovské organizace Eurid mohou být držiteli evropských domén občané EU bez ohledu na to, kde sídlí, anebo naopak neunijní občané se sídlem v unijní zemi. Zároveň si Britové nemohou nové .eu domény zaregistrovat ani si je na sebe nechat převést. 

Řešením pro britské majitele domén tak je získat občanství či rezidentství některého státu Evropské unie, popřípadě doménu převést na firmu, která má v unijní zemi sídlo. Provozovatelé se nicméně začali připravovat již v minulosti. Od roku 2017 počet britských .eu domén značně poklesl, tehdy jich bylo 300 tisíc.

Dle dat Euridu bylo k roku 2019 ve všech unijních státech celkem registrováno přes 3,5 milionu .eu domén. Nejvíce v Německu (bezmála milion), následovalo Nizozemsko se zhruba půlmilionem a Francie se třemi sty tisíci. 

Perličkou je, že například doména Leave.eu, která propagovala odchod Spojeného království z Evropské unie, má nyní dle registru sídlo v Irsku. Zůstane tedy dále aktivní. Za kampaní Leave.eu stál mimo jiné podnikatel Arron Banks a bývalý europoslanec Nigel Farage.