Žádné záruky. Španělsko může určovat, koho pustí na Gibraltar

Hranice Španělska a Gibraltaru

Hranice Španělska a Gibraltaru Zdroj: Reuters

Gibraltar zůstane součástí schengenského prostoru
Lidé se po příletu na gibraltarské letiště vydávají pěšky na španělské území
Lidé přecházejí ranvej na letišti na Gibraltaru. Britské území se Španělskem pojí silnice, která kříží místní letiště
4
Fotogalerie

Čerstvá dohoda o volném pohybu osob na hranicích mezi britským územím Gibraltar a Španělskem umožňuje Madridu rozhodnout o tom, že někomu vstup na Gibraltar odepře. Řekla to ministryně zahraničí Arancha González Layaová v rozhovoru pro deník El País.

Podle dohody uzavřené v samotném závěru roku 2020, má Gibraltar, který je britskou exklávou sousedící se Španělskem, zůstat i po vystoupení Velké Británie z Evropské unie součástí schengenského prostoru. Britové a občané zemí EU by tak pro překročení hranice Španělska a Gibraltaru neměli potřebovat pas.

„Poslední slovo v tom, kdo vstoupí na Gibraltar, řekne Španělsko,“ uvedla ministryně zahraničí. Podle ní dává dohoda Španělsku odpovědnost za dohled nad plněním podmínek dohody, dodala s tím, že ani jedna ze stran se ani v nejmenší míře nevzdala své suverenity.

Španělští celníci přitom nebudou přítomní jen na společné hranici, ale i v gibraltarském přístavu a na letišti, které se stávají branami do schengenského prostoru. Po čtyřleté přechodné období budou celníkům z obou stan pomáhat pracovníci unijní agentury Frontex.

Na otázku, zda nyní není Gibraltar propojen s Evropskou unií více než před brexitem, odpověděla ministryně, že je to velký paradox nynější dohody. „Nezapomínejme, že více než 95 procent obyvatel Gibraltaru hlasovalo pro setrvání v EU,“ uvedla ministryně.

Britský ministr zahraničí Dominic Raab v prohlášení k dohodě uvedl, že Velká Británie stále stojí za Gibraltarem a že dohoda zajišťuje plnou suverenitu území.