Brusel vyšetřuje Microsoft kvůli porušování antimonopolních pravidel

Microsoft

Microsoft Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise začala vyšetřovat, zda americký softwarový gigant Microsoft dodržuje rozhodnutí z roku 2009, podle kterého má uživatelům nabízet možnost výběru webového prohlížeče. Uvedl to dnes komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

„Bereme dodržování našich rozhodnutí velmi vážně. Věřil jsem, že zprávy společnosti (Microsoft) jsou správné. Ale zdá se, že tomu tak není. Proto jsme okamžitě podnikli kroky,“ řekl Almunia. Dodal, že pokud vyšetřování potvrdí porušování nařízení, měl by Microsoft očekávat sankce.

Regulátoři podle komisaře chtějí vyšetřování dokončit co nejrychleji. Almunia upozornil na to, že jde o první případ, kdy se komise musí zabývat podezřením z neplnění závazků plynoucích z antimonopolního rozhodnutí.

Evropská komise v prosinci 2009 přijala nabídku Microsoftu, která měla umožnit spotřebitelům v Evropě užívat i konkurenční internetové prohlížeče. Americká společnost se tak vyhnula citelné pokutě. Komise vinila Microsoft z monopolizace trhu internetových prohlížečů. Vadilo jí, že firma svůj prohlížeč Internet Explorer přidává jako součást svého operačního systému, takže spotřebitelé nemají důvod hledat jiný prohlížeč od jiného výrobce.

Microsoft původně na vyšetřování komise odpověděl návrhem, podle něhož by ve svém klíčovém produktu žádný prohlížeč nenabízel. S tím komise nesouhlasila, a firma tak přišla s nabídkou instalovat do operačního systému přímý přístup k jednomu ze 12 prohlížečů, který si uživatel vybere.