Budník a J&T rozšíří dodávky pro Škodu Auto. Získali technologický tým od T-Mobilu

Zakladatel investiční skupiny Thein Tomáš Budník

Zakladatel investiční skupiny Thein Tomáš Budník Zdroj: Michaela Szkanderova / E15

Česká pobočka mobilního operátora T-Mobile se zbavila menšího, ale prestižního byznysu. Společnosti Thein Digital, kterou ovládají skupina Thein Tomáše Budníka a J&T, prodala sekci spravující klíčové informační technologie postavené na technologiích gigantů Oracle a SAP v mladoboleslavské Škodě Auto.

Z T-Mobilu do Theinu podle informací e15 přešel tým třinácti odborníků. „T-Mobile se chce soustředit na svůj hlavní byznys a z pohledu tržeb tohle pro ně byl spíše doplněk,“ řekl e15 výkonný ředitel Thein Digital Vlastimil Chramosta.

„Byl to pro nás byznys spíše na chvostu. Než si u Škodovky kazit renomé a riskovat, že takto důležité systémy přestanou fungovat, raději jsme to předali Theinu,“ popsal zdroj z T-Mobilu, který nechtěl být jmenován.

T-Mobile uvedl, že se s Theinem dohodl na přechodu menšího týmu z IT podpory aplikací a databáze. „Nejde o strategické či rozvojové oblasti,“ shrnul Luboš Lukasík, ředitel sekce T-Business s tím, že podrobnosti jsou pod obchodní smlouvou.

SAP a Oracle dodávají pro byznys vysoce kritické informační systémy pro plánování zdrojů, pro správu zákazníků či databázový software. Když se Škoda Auto v roce 2011 potýkala s výpadkem SAP, nemohla expedovat nové vozy a objednávat náhradní díly. SAP je německá společnost, na jejíchž programech de facto běží celý německý průmysl a obecně jde o takovou „nervovou soustavu“ globálního obchodu.

Thein ani T-Mobile neuvedly, za jakých finančních podmínek transakce proběhla. Pro Thein jde nicméně o důležitý obchod. „Škoda Auto je jeden z našich největších zákazníků,“ popsal Chramosta.

Společnosti Thein Digital a Thein Security vznikly skoupením několika tuzemských IT firem. Jednou z nich je i společnost Síť, která dlouhodobě patří mezi dodavatele informačních technologií do Škodovky. Má dokonce pobočku v Mladé Boleslavi.

Budník a J&T na těchto základech stavějí a kromě Oraclu a SAP do automobilky dodávají serverový a síťový hardware a další služby. Thein také s automobilkou jedná o tom, že by jí poskytoval své dohledové centrum pro kybernetickou bezpečnost.

Dalším z klíčových zákazníků Theinu je právě T-Mobile, kterému firma například spravuje takzvaný billing systém pro zpracování plateb. Budník se také netají ambicemi stavět privátní sítě 5G, které se hodí pro automatizaci výroby, skladů, logistiky a dalších oborů. Thein a T-Mobile mají v privátním 5G v některých obchodech postupovat společně.

Ve Škodě Auto to ale zatím nebude. Ta první privátní síť 5G rozjela loni a i přes ambice T-Mobilu zakázku vyhrál Vodafone. „Síť pokrývá část vnitřních i venkovních prostorů areálu v Mladé Boleslavi, využívat ji budou ve všech výrobních a logistických zónách,“ nastínil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Spolumajitel Theinu Tomáš Budník má v mobilním byznysu velké zkušenosti. Působil jako výkonný ředitel a předseda představenstva v O2, jako technický ředitel telekomunikací v PPF nebo jako technický šéf ve společnosti GTS, kterou pohltil T-Mobile.

Thein Digital chce byznys kolem SAP a Oraclu rozvíjet i mimo Škodovku. Věnovat se bude třeba Oracle cloudu, který byl nedávno v Česku vyčleněn do samostatné firmy. „Oracle je v cloudu oproti Amazonu nebo Microsoftu malý hráč. Technologie této firmy ale historicky používají banky a další korporace, takže je u nich prostor uspět i s cloudem. Na vysoké ceny Oraclu si hodně lidí stěžuje, ale jsou tam peníze a technicky to funguje,“ popsal Chramosta.

Velký byznys se otevírá i u SAP. „Motivujeme teď partnery, aby zákazníky migrovali do našeho cloudu, je to velké téma,“ potvrdila ředitelka české pobočky SAP Hana Součková.

Thein Digital, jedna část z celé skupiny, loni dosáhl tržeb necelých 120 milionů korun, za rok je tak zvýšil o 30 milionů korun. V plánu je růst podobným tempem i letos.