Bulharský úřad zastavil koupi místní televize Nova. Chtěla ji PPF

PPF

PPF Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Bulharský antimonopolní úřad zakázal skupině PPF odkoupit mediální firmu Nova Broadcasting Group. Informaci přinesla agentura Reuters. „Komise bere v úvahu vedoucí pozici kupované firmy na poli mediálních služeb, což vyvolává otázky o efektu transakce na tržní prostředí,“ uvedl ve zprávě úřad.

 

Mluvčí PPF Zuzana Migdalová sdělila, že PPF zatím nemá písemné rozhodnutí regulátora k dispozici, a proto ho nemůže komentovat. Mluvčí MTG navzdory rozhodnutí bulharského regulačního úřadu agentuře Reuters řekl, že očekává završení dohody o prodeji společnosti Nova Broadcasting ve druhé polovině letošního roku.

„Komise ve své historii doposud prakticky žádnou transakci nezastavila. Rozhodnutí padla dnes a celá se hned zveřejnila. To také není obvyklý postup, úřad obvykle uveřejňuje celé texty s několikadenním zpožděním,“ uvedl bulharský editor týdeníku Kapital Nikolaj Stojanov. Proti transakci se podle novináře vytvořil odpor v místní politické garnituře.

PPF koupi Nova Broadcasting ohlásila v únoru. Transakční cena se nezveřejnila, ale prodávající skupina Modern Times Group firmu ocenila na 4,8 miliardy korun. 

Nova je největší bulharskou komerční mediální skupinou s podílem na sledovanosti 33 procent. Tvoří ji sedm televizních stanic a 19 firem poskytujících on-line mediální služby. 

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví, od bankovnictví, finanční služby, telekomunikace, nemovitosti až po biotechnologie. Vlastní mimo jiné většinový podíl v tuzemském operátorovi O2, který je v Česku největším provozovatelem internetové televize. Dříve PPF vlastnila českou komerční televizi Nova, kterou v roce 2005 prodala společnosti CME.