PPF odkoupí bulharskou mediální skupinu Nova za 4,7 miliardy

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: profimedia.cz

Investiční skupina PPF se dohodla s mezinárodní skupinou Modern Times Group (MTG), že od ní koupí 95 procent bulharské mediální společnosti Nova Broadcasting Group. PPF zároveň koupí i zbylých pět procent od společnosti Eastern European Media Holdings. Uzavření transakce podléhá schválení příslušnými regulatorními orgány, rozhodnutí se očekává během prvního pololetí roku 2018. 

Cenu PPF neuvedla, ale podle zprávy MTG transakce ohodnocuje 100 procent Novy Broadcasting na 185 milionů eur, v přepočtu asi 4,7 miliardy korun. MTG chce výnos z prodeje použít na investice do svého severoevropského mediálního domu Nordic Entertainment a podnikání v oblasti digitální zábavy.

Nova je největší bulharskou komerční mediální skupinou s podílem na sledovanosti 33 procent. Tvoří ji sedm televizních stanic a 19 firem poskytujících on-line mediální služby. V Bulharsku zaměstnává kolem 650 lidí. Loni vykázala tržby 991 milionů švédských korun, tedy asi 2,5 miliardy korun, a provozní zisk 195 milionů švédských korun (500 milionů korun). MTG vlastní Novu od roku 2008.

Jak být bohatý? Dozvíte se to v investičním magazínu E15, který si můžete objednat zde >>>

Video placeholde

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15

Podle informací bulharských médií z minulého týdne se PPF uchází i o tamního telekomunikačního operátora Telenor.

PPF dříve vlastnila tuzemskou komerční televizi Nova, kterou v roce 2005 prodala společnosti CME. Na konci minulého roku se objevily v médiích informace, že je PPF vedle skupiny Penta zájemcem o českou Novu. PPF podle mluvčí Zuzany Migdalové spekulace nekomentuje.

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera investuje do řady odvětví zahrnující bankovnictví, finanční služby, telekomunikace, nemovitosti a biotechnologie. Vlastní mimo jiné majoritu v tuzemském operátorovi O2, který je největším provozovatelem internetové televize v Česku.

PPF působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Skupina vlastnila v polovině minulého roku aktiva dosahující téměř 35 miliard eur (asi 887 miliard korun) a zaměstnávala celosvětově 155 tisíc lidí.

Původně švédská MTG vlastnila od roku 2005 do minulého roku polovinu v tuzemské televizi Prima. Podíl prodala společnosti Denemo Media Ivana Zacha a Vladimíra Komára. MTG je přední mezinárodní skupinou zaměřenou na oblast digitální zábavy. Značky z portfolia MTG zahrnují televizní a rozhlasové stanice, stejně jako aktiva z oblasti digitální zábavy.