Čínská Alibaba zahájila restrukturalizaci. Na burzu v Hongkongu uvede divizi Cainiao

Alibaba se rozdělí na šest samostatných divizí.

Alibaba se rozdělí na šest samostatných divizí. Zdroj: CTK/AP

Čínská internetová společnost Alibaba zahájila avizovanou restrukturalizaci, která předpokládá, že firma vyčlení logistickou součást Cainiao Smart Logistics Network a její akcie uvede samostatně na burzu v Hongkongu. List South China Morning Post v úterý napsal, že divize by chtěla získat až miliardu dolarů, tedy zhruba 23 miliard korun, což by byla druhá největší primární veřejná nabídka akcií (IPO) v letošním roce.

Alibaba o plánovaném rozdělení poprvé hovořila před půl rokem. V březnu firma uvedla, že se rozdělí na šest samostatných divizí, což z plánu dělá největší reorganizaci skupiny od jejího založení před více než dvaceti lety. Divize Cainiao je tak první, která bude ze skupiny Alibaba Group Holding vyčleněna. Firma uvedla, že burzovním orgánům už předložila příslušnou žádost a že obdržela souhlasné stanovisko.

Většinovým vlastníkem bude nadále Alibaba

Většinovým akcionářem firmy Cainiao bude i nadále Alibaba. Vlastnit bude přes 50 procent akcií a ponechá si ji jako svou divizi. V současné době Alibaba drží téměř 70procentní podíl. Cainiao je hlavní doručovací součástí Alibaby a stará se o logistiku a doručování zásilek pro obchodníky v Číně i v zahraničí.

Agentura Reuters v květnu informovala, že divize Cainiao má v úmyslu získat prodejem akcií jednu až dvě miliardy dolarů. Alibaba firmu Cainiao v roce 2013 spoluzaložila se svými partnery, k nimž patří několik logistických společností a také provozovatel obchodních domů Intime Group. Díky tomu se firma Cainiao stala hlavním poskytovatelem logistických služeb v Číně, k jejím klientům patří jak Alibaba, tak zákazníci dalších firem.

Vedle hlavního byznysu v elektronickém obchodování se restrukturalizace týká dalších pěti obchodních divizí. Zahrnují logistiku a cloudové služby a rovněž budou moct získat externí kapitál či samostatně uvést akcie na veřejné trhy. Cílem je zvýšit flexibilitu a maximalizovat hodnotu pro akcionáře.

Alibaba má teď nového výkonného ředitele, kterým se stal Eddie Wu. Tento měsíc nahradil dosavadního šéfa Daniela Zhanga, který původně rezignoval, aby se zaměřil na cloudovou divizi Alibaby. Vedoucí funkci v divizi Alibaba Cloud ale opustil a přešel do nového investičního fondu, za kterým stojí rovněž Alibaba.