Do streamovací války zřejmě vstoupí další silný hráč, nabídne Star Trek i MTV

CBS

CBS Zdroj: Profimedia

Bob Bakish
Netflix
3
Fotogalerie

Na trhu streamovacích služeb začíná být těsno. K Netflixu, HBO GO, Amazonu Prime a Disney+ se zřejmě připojí platforma od společnosti, která vznikne spojením mediálních firem Viacom a CBS.

Po spojení bude společnost disponovat obrovskou mediální knihovnou, která obsáhne 140 tisíc televizních epizod a 36 tisíc filmů. „Po obsahové stránce je naše měřítko skutečně obrovské. Nová firma bude bez debat daleko silnější hráč, než kdybychom pokračovali samostatně,“ uvedl v rozhovoru pro CNBC šéf společnosti Bob Bakish.

Ve hře je podle Bakishe i nákup další filmové nebo televizní společnosti, například televizní stanice Discovery nebo filmového studia Sony. V minulosti vedla CBS jednání se společností Lions Gate o koupi její dceřiné firmy Starz, která produkuje filmy i  obsah pro televizní obrazovky.

Společnost CBS už provozuje vlastní streamovací služby All Access a Showtime. Předplatitelé, kterých je aktuálně zhruba osm milionů, na nich najdou hlavně vlastní televizní tvorbu firmy, kam patří například Námořní vyšetřovací služba, nebo obsah, který je dostupný pouze on-line, jako je oblíbený seriál Star Trek: Discovery.

Viacom zase nedávno koupil platformu Pluto TV, která je ale neplacená. Měsíčně ji aktivně využívá více než 18 milionů uživatelů a společnost ji chce rozšířit na mimoamerické trhy.

„Spojení firem je dobrý nápad, protože společně budou silnější a nabídnou daleko víc obsahu,“ myslí si Laura Martin, mediální analytička společnosti Needham. Vzniklý produkt má podle ní šanci zasáhnout obrovské publikum od diváků hudební televizní stanice MTV až po věrné fanoušky světového fenoménu Námořní vyšetřovací služby.

Letošní rok bude na poli streamovacích služeb přelomový. K Netflixu a dalším se totiž v listopadu připojí společnost Disney s vlastní platformou Disney+. Ta bude disponovat mimo jiné filmy ze sérií Star Wars a Avengers, předplatitele chce ale nalákat i na nové seriály, které v její produkci vzniknou.

Díky dohodě o fúzi vznikne z mediálních společností Viacom a CBS gigant s ročními příjmy přesahujícími 28 miliard dolarů (647,4 miliardy korun). Firmy se rozhodly, že se znovu spojí po třinácti letech od svého rozdělení. Dohromady mají tržní hodnotu zhruba 30 miliard dolarů. Tržní kapitalizace nejmocnějšího hollywoodského studia Disney přesahuje 246,8 miliardy dolarů, Netflix má hodnotu 136,7 miliardy dolarů.

Počet uživatelů největších streamovacích služeb*
Netflixvíce než 150 milionů předplatitelů
Amazon Prime více než 100 milionů předplatitelů 
Hulu + Live TV více než 28 milionů předplatitelů 

 *zdroj: Flixed