Endgame jde do kin. Marvel ukončí ságu, která v kinech vydělala stovky miliard

Endgame

Endgame Zdroj: Marvel

Po Avengers: Endgame začne nová kapitola filmů studia Marvel
Avengers: Endgame - Iron Man
Avengers: Endgame - Atn-Man
Avengers: Endgame - Bruce Banner
Avengers: Endgame - Nebula
45
Fotogalerie

Film Avengers: Endgame od studia Marvel ve čtvrtek uzavře byznysově asi nejúspěšnější filmovou sérii v historii - ságu Infinity. Ta zatím čítá 21 filmů, které jen v pokladnách kin utržily více než 18,6 miliardy dolarů (424,6 miliardy korun). Hned sedm marvelovských hitů navíc v kinech vydělalo více než miliardu dolarů.

Zatím vše nasvědčuje tomu, že Endgame může zaútočit na pozici finančně nejúspěšnějího snímku všech dob, kterou prozatím drží Avatar. Že budou tržby rekordní, naznačuje i předprodej vstupenek. „Na Endgame se prodalo pětkrát více lístků než na předchozí díl Infinity War,“ uvedl na svých stránkách americký prodejce lístků Fundango.

V předprodejích si velkofilm vede skvěle i v Číně, která je po Americe druhým největším filmovým trhem. Tamní prodejce vstupenek Mayoan hlásí, že Endgame překonal rekord osmého dílu série Rychle a zběsile.

Studio snímku Endgame věří natolik, že do kampaně investovalo více než dvě stě milionů dolarů, což je nejvíc v jeho historii. Kampaň má za cíl oslovit co nejširší spektrum diváků. „Jak náš filmový vesmír roste, zvětšuje se i naše publikum. Dostali jsme se přes tradiční publikum komiksových nadšenců a nyní naše filmy sledují mileniálové, teenageři i rodiny,“ uvedla pro web Deadline Mindy Hamiltonová, viceprezidentka marketingu studia Disney, které Marvel od roku 2009 vlastní.

Filmoví experti dlouhodobě upozorňují, že bude zajímavé sledovat, jak si povede Marvel po konci ságy Infinity. Řadě herců totiž končí smlouvy a své ikonické role po Endgame pravděpodobně opustí. Studio tak přijde například o Chrise Evanse, jenž ztvárňuje Kapitána Ameriku, nebo Iron Mana Roberta Downeyho Jr., který hrál hned v pěti miliardových hitech studia a je jeho největší kasovní jistotou.

Sága Infinity se skládá ze tří fází, které celkově obsahují dvaadvacet filmů. V roce 2008 ji odstartoval snímek Iron Man. Mezi první dvacítkou nejvýdělečnějších filmů historie má Marvel hned šest zástupců, v nejbližší době se tam ale nejspíš podívá i březnová Captain Marvel. Zatím nejúspěšnějším filmem studia je s tržbami 2,05 miliardy Avengers: Infinity War. Endgame ho pravděpodobně překoná.