Google ukládá údaje o poloze uživatelů i proti jejich vůli, tvrdí agentura AP

Google

Google Zdroj: profimedia.cz

Společnost Google ukládá údaje o poloze mobilních telefonů využívajících její aplikace i v případech, kdy se tomu uživatelé změnou nastavení snaží předejít. Takový je závěr vyšetřování agentury AP, která si svá zjištění nechala ověřit vědci z Princetonské univerzity.

Google podle AP v informacích o nastavení týkajícího se sledování polohy lže. Nevyžádané ukládání historie pohybu se může vztahovat na dvě miliardy uživatelů telefonů s operačním systémem Android a také na statisíců majitelů iPhonů s aplikacemi Googlu.

Nová zjištění se týkají položky „Historie polohy Google“ v nastaveních o poloze. Tu lze jednoduše vypnout a Google tvrdí, že tento krok společnosti zabrání v tom, aby si její systémy pamatovaly pohyb uživatelů. „Historii polohy můžete kdykoli vypnout. Když je Historie pohybu vypnutá, místa, která navštívíte, už nejsou ukládána,“ uvádí Google.

„Tohle není pravda. I s pozastavenou historií pohybu některé aplikace Googlu automaticky ukládají data o poloze s časovým údajem,“ napsala AP. Magazín Wired vysvětluje, že vypnutí Historie ve skutečnosti pouze zabrání Googlu vytvářet pro uživatele vizualizaci jeho pohybu v „časové ose“.

Jako příklad automatického ukládání uvádí AP aplikaci Google Maps, která údajně polohu uživatele zdokumentuje už při jejím samotném otevření. „Automatické denní zprávy o počasí na telefonech s Androidem zjišťují rámcově, kde právě jste. A při vyhledávání některých frází, které nemají nic společného s polohou, jako například 'čokoládové sušenky' nebo 'vědecké soupravy pro děti' je vaše poloha určena přesně na čtverečnou stopu a uložena ve vašem účtu,“ uvádí AP.

Skoncovat s ukládáním zmíněných polohových známek lze také, avšak skrze zcela jinou položku nastavení, která na první pohled se sledováním polohy nesouvisí a je automaticky zapnutá. „Najít toto nastavení není jednoduché. Ani trochu,“ napsal Wired, který vydal návod, jak „doopravdy“ ukládání historie polohy vypnout. AP uvedla, že již vytvořené soubory se souřadnicemi lze odstranit ručně, avšak jde o náročný proces.

Na nesrovnalosti v praktikách Googlu upozornila AP vědkyně Kalifornské univerzity v Berkeley K. Shankari, která o utajeném sledování napsala v květnu na svém blogu. Problému si všimla poté, co ji telefon vyzval, aby ohodnotila nákup v určitém obchodě, ačkoli měla ukládání polohy vypnuté. „Sledování lidí bez jejich souhlasu a bez vytvoření adekvátních nástrojů je špatné a nahání strach,“ napsala na svůj blog.

Podle Wired by ale kromě nahánění strachu mohl odhalený postup také porušovat pravidla americké Federální komise pro obchod (FTC) ohledně klamných praktik týkajících se soukromí.

„Pokud Google svým uživatelům tvrdí, že mohou vypnout nebo pozastavit sledování polohy, ale nadále jejich polohu sleduje, pak mi to přijde jako učebnicový příklad klamání,“ řekl pracovník výzkumného centra Electronic Privacy Information Center Alan Butler.