Google začne vyrábět vlastní čipy pro notebooky a tablety, píše Nikkei

Google

Google Zdroj: Shutterstock

 Americký internetový gigant Google se chystá vybavit své chromebooky, tedy notebooky s operačním systémem Chrome, vlastními čipy. S odvoláním na informované zdroje o tom napsal server Nikkei Asia. Google podle nich osadí své chromebooky a tablety vlastními mikroprocesory kolem roku 2023.

Nyní mikroprocesory do chromebooků Googlu dodávají firmy jako Intel či AMD. Nové čipy společnosti Google údajně vycházejí z plánů britského výrobce čipů ARM, kterého vlastní japonský konglomerát SoftBank. Architekturu čipů ARM používá 90 procent chytrých telefonů na světě.

Na počátku srpna Google informoval, že vlastním procesorem nazvaným Google Tensor vybaví své telefony Pixel. Mají být jádrem telefonů Pixel 6 a Pixel 6 Pro, které by firma měla uvést na trh na podzim. Podle zdrojů Nikkei Asia nyní Google dodavatele komponentů pro Pixel vyzývá, aby se připravili na navýšení výroby o 50 procent. Google totiž očekává, že ve srovnání s loňským pandemickým rokem půjde poptávka po mobilních telefonech strmě vzhůru.

Společnost Google stojí za operačním systémem Android, který využívá většina chytrých mobilních telefonů. Smartphony firmy Google však mají pouze relativně malý podíl na trhu.

Do vývoje vlastních čipů se už dříve pustila i konkurence Googlu. Vlastní čipy pro své telefony již používá například Apple, loni firma navíc oznámila, že vyvíjí čipy i pro osobní počítače.