Jak rychlé je vaše mobilní „ferrari“? Telekomunikační úřad zmapoval kvalitu pokrytí

Mobilní data

Mobilní data Zdroj: profimedia.cz

Mobilní data
Mobilní data
3
Fotogalerie

Novou mapu kvality pokrytí mobilních sítí spustil v testovacím režimu Český telekomunikační úřad. Nabízí porovnání signálu tří operátorů a zatím zobrazuje pouze data o síti čtvrté generace. Ukazuje také pokrytí českých dálnic či hojně diskutované kvality signálu vně i uvnitř vozů na železničních koridorech.

„Přišlo nám jako dobrý nápad dát všechna dostupná data na jeden portál, aby uživatelé a starostové v dané obci věděli, jak je pokrytá a jaký operátor tam funguje hůře nebo lépe,“ uvedl předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Data pochází z měření ČTÚ i od samotných uživatelů, kteří využívají aplikaci Netmetr. Tu úřad provozuje společně se sdružením CZ.NIC. ČTÚ chce postupně přidávat další datové sady a dále zahušťovat mapu měření. Data jsou navíc volně stažitelná pro další analýzy.

Mobilní data se v posledních týdnech opět dostala do široké veřejné debaty po vystoupení ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Ta pro Českou televizi uvedla, že jejich vysoká cena je způsobená přílišným využíváním wi-fi sítí a malým využíváním mobilních dat ze strany uživatelů.

Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund potom pro Český rozhlas řekl, že si stát v souvislosti s cenou dat a kvalitou mobilních sítí musí vybrat mezi obyčejným autem a ferrari.