Létání s drony přechází do nové dimenze - virtuální brýle ovládané hlavou

DJI Goggles.

DJI Goggles. Zdroj: DJI

DJI Goggles.
DJI Goggles.
DJI Goggles.
První prodejna DJI v ČR
Speciální dron na postřiky polí
12
Fotogalerie

Frontální útok na emoce zákazníků podnikl světový lídr v prodeji dronů DJI. Čínský gigant uvedl na trh virtuální brýle, které zprostředkují svému nositeli pohled na svět, který snímá kamera ovládaného dronu. Pohyby hlavou lze navíc ovládat kameru, výrobce tak slibuje uživatelům DJI Goggles autentický letecký prožitek.

Cenu brýlí DJI stanovilo na 449 dolarů, tedy zhruba 11 tisíc korun. Novinku mohou využít i lidé nosící zároveň dioptrické brýle, kteří si tak mohou vychutnat rozlišení obrazu až 3840x1080. Důležitým faktorem je zpoždění přenosu obrazu, který vidí uživatel v brýlích, oproti tomu, co reálně snímá dron. Výrobce ho uvádí na 110 milisekund.

Brýle vydrží v nepřetržitém provozu až šest hodin, tedy několikanásobek času, který jedna baterie drží dron ve vzduchu. U lepších dronů jde o více jak 20 minut.

Video: DJI oslovuje zákazníky brýlemi simulujícími nerušený autentický let

Video placeholde
DJI představilo virtuální brýle DJI Goggles. • DJI

Brýle tvoří dvě integrované obrazovky s až 85stupňovým zorným polem. Dosah brýlí se rovná dosahu konkrétního modelu dronu. S jedním z nejnovějších modelů DJI Mavic to tak může být až sedm kilometrů – podle českých zákonů však pilot smí letět jen tak daleko, dokud dron sám vidí.

Je tedy otázka, jak bude používání brýlí úřady posuzováno. Výrobce ve svých propagačních materiálech používá především ty vizuály, kdy pilot kontroluje dron obvyklým způsobem a požitek z brýlí si vychutnává vedle stojící osoba, k vidění jsou ale i snímky, ve kterých pilotuje sám uživatel virtuálních brýlí.

Provoz bezpilotních prostředků určuje letecký předpis L2 - Pravidla létání v Doplňku X.