Linkedin napadli hackeři, ukradli přes 6 milionů hesel

Hackeři

Hackeři

Hackerům se podařilo nabourat do profesní internetové sociální sítě Linkedin. O svá hesla přišlo 6,4 milionu uživatelů, hackeři možná mají k síti stále přístup.

Sociální síť únik dat potvrdila. „Situaci stále vyšetřujeme,“ uvedl na firemním blogu inženýr Vincente Silveira. Linkedin zaslal postiženým emaily s informací o tom, že jejich staré heslo je zablokované a s návodem, jak si nastavit nové heslo.

Podle bezpečnostního experta firmy Rapid7 Marcuse Careye se hackeři uvnitř sítě Linkedninu pravděpodobně pohybovali po několik dní. Soudí tak na základě analýzy druhu dat, které narušitelé odcizili. „Zatímco Linkedin útok vyšetřuje, útočníci mohou mít síti stále přístup,“ řekl agentuře Reuters. „Uživatelé, kteří už svá hesla změnili, si je možná budou muset měnit podruhé.“ Linkedin tuto možnost odmítl komentovat.

Linkedin má na celém světě přes 161 milionů uživatelů. Sociální síť, která stejně jako další podobné firmy sídlí v kalifornském Moutain View, má 61 procent uživatelů mimu Spojené státy.

Dosud firma odhalila 6,4 milionu odcizených hesel. Hackerům se ale nepodařilo ukrást také jim odpovídající emailové adresy, takže se nemohou jednoduše přihlásit k uživatelským účtům a získat tak další data.

Někteří experti oslovení Reuters tvrdí, že Linkedin k zakódování dat používá jednoduchou techniku šifrování, která hackerům umožnila hesla snadno získat. Silveira uvedl, že firma začala nedávno zavádět nová bezpečností opatření, která zahrnují důkladnější ochranu uložených hesel.