Meta následuje Twitter s placeným ověřováním účtu. Uživatelům tak rozšíří dosah

Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg

Zakladatel společnosti Meta Mark Zuckerberg Zdroj: Reuters

Společnost Meta zavádí zpoplatněnou verifikaci účtu fungující například u Twitteru. Uživatelé Instagramu a Facebooku si tak za určitý poplatek mohou zařídit modré zatržítko vedle svého jména, a tak mít ověřený účet. Zvýší se jim i dosah příspěvků. Šéf Mety Mark Zuckerberg nazval službu Meta Verified, jak informuje CNBC.

Služba vyjde na 11,99 dolaru měsíčně na webu, zhruba 265 korun, a na 14,99 dolaru měsíčně na iOS, přibližně 330 korun. Meta Verified bude tento týden představena v Austrálii a na Novém Zélandu a další země mají podle Zuckerberga následovat. 

„Nová funkce by měla zvýšit autenticitu a zabezpečení našich služeb,“ uvedl Zuckerberg. „Fajfka“ navíc zajistí lepší dosah uživatelů a přímý přístup k zákaznické podpoře. Služba je primárně určena pro tvůrce obsahu, kteří chtějí rozšířit svou působnost na platformách. Na již ověřených účtech žádná změna nenastane, uvádí News.com.au.

Meta už dříve udělovala modré fajfky, ale jen významným uživatelům, jako jsou politici, vedoucí pracovníci a jiné veřejně známé osobnosti. Důvodem bylo ověření jejich legitimity. Nová služba Meta Verified se podobá službě Twitter Blue, která začala na Twitteru fungovat poté, co sociální síť převzal zakladatel a šéf Tesly a Space X Elon Musk. 

Služba na Twitteru byla krátce spuštěna už v listopadu. Lidé ale začali ověřování zneužívat a vydávali se za známé osobnosti a značky. Podle mluvčí společnosti Meta bude u jejich předplatného zavedena ochrana, která zneužívání zabrání. Uživatelé například musejí být starší 18 let, splňovat minimální požadavky na aktivitu na účtu a musejí zaslat průkaz totožnosti, který odpovídá jejich jménu na sociální síti a profilovému obrázku. 

Služba zatím není určena firmám. Uživatelé navíc nebudou moci změnit své jméno, datum narození nebo profilovou fotografii, aniž by znovu prošli procesem schvalování.

Kdo je Mark Zuckerberg?

Video placeholde
Mark Zuckerberg • Videohub